Υγεία & Ευεξία

Υγεία & Ευεξία

Μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες η Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού εφαρμόζει πρακτικές που βοηθούν το προσωπικό να διαχειρίζεται και να εξισορροπεί τις πιεστικές απαιτήσεις επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.  Στο Πανεπιστήμιο λειτουργεί εθελοντική δια-τμηματική Ομάδα Εξισορρόπησης Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής (Work-Life Balance) στην οποία συμμετέχουν μέλη του διοικητικού προσωπικού.  Σκοπός της ομάδας είναι να αξιοποιήσει πρακτικές που στοχεύουν στην εργασιακή και προσωπική ισορροπία, μέσα από εισηγήσεις και ανάπτυξη δράσεων που να συνάδουν με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του προσωπικού, αλλά ταυτόχρονα ευθυγραμμίζονται με τα δεδομένα του Οργανισμού.

Ημέρες Υγείας & Ευεξίας

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι σχεδιασμένη για να ενθαρρύνει τη δημιουργία συνολικής κουλτούρας υγείας και ευεξίας μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και έχει ως θέμα: «Ημέρες Υγείας και Ευεξίας: Άλλαξε συνήθειες, ζήσε με υγεία!».  Πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και το πρόγραμμα της περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες που εμπίπτουν σε πέντε πυλώνες της ολιστικής φροντίδας του ατόμου: υγεία, ευεξία, οικογένεια, άσκηση, ψυχολογία. Η επιλογή των πυλώνων δεν είναι τυχαία και έγινε με γνώμονα την ολιστική προσέγγιση στα θέματα που μπορεί να απασχολούν τα μέλη του προσωπικού και να τα εμποδίζουν από το να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. H σωματική υγεία και η άσκηση δεν μπορεί να είναι η μόνη προτεραιότητα, εφόσον οι άνθρωποι μας φέρνουν ολόκληρο τον εαυτό τους κάθε μέρα στη δουλειά – τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.  Η φροντίδα τόσο του μυαλού όσο και του σώματος είναι ζωτικής σημασίας.  Για αυτούς του λόγους το πρόγραμμα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα θέματα που αφορούν προκλήσεις που ο καθένας αντιμετωπίζει στη ζωή του.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες όπως ενημερωτικές διαλέξεις, βιωματικά εργαστήρια, δωρεάν ιατρικές μετρήσεις και ευκαιρίες γνωριμίας με αθλήματα όπως π.χ. yoga, stand up paddle (SUP), ποδηλασία, ξιφασκία κ.α..  Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι  πολύ σημαντική καθώς συνεισφέρει στη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής του προσωπικού και συμπληρώνει τις υφιστάμενες πρακτικές εξισορρόπησης προσωπικής και επαγγελματικής ζωής που εφαρμόζονται ήδη στον Οργανισμό. Προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες για ενημέρωση για τις νέες τάσεις στον τομέα της υγείας και της ψυχολογίας. Παράλληλα δίνει την ευκαιρία στα μέλη του προσωπικού να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες και να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν αθλήματα, με απώτερο στόχο τη συστηματική ενασχόληση τους με αυτά. Μέσω των δραστηριοτήτων που προωθούν ένα πιο υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής, επιτυγχάνονται και άλλοι στόχοι. Ένας από αυτούς είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του προσωπικού και η ευκαιρία που τους δίνεται να συναναστραφούν κάτω από άλλες συνθήκες, πέραν αυτών του χώρου εργασίας. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δραστηριότητες είναι ανοικτές για συμμετοχή και στα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων, προσφέροντας την ευκαιρία σε όλους να περάσουν όμορφες στιγμές με συναδέλφους και τις οικογένειες τους π.χ. στον ποδηλατικό περίπατο και στα μαθήματα stand up paddle (SUP).

Καλοκαιρινό Σχολείο

Το Πανεπιστήμιο υλοποιεί σε ετήσια βάση καλοκαιρινό σχολείο (CUT Summer Camp – Sports, Sciences & Arts) για τα παιδιά των εργαζομένων του, μελών του Ακαδημαϊκού και Διοικητικού προσωπικού.

Οι κυριότεροι στόχοι της πρακτικής είναι:

  • H παροχή διευκολύνσεων σχετικών με την απασχόληση και φροντίδα των παιδιών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών που είναι κλειστά τα σχολεία, στους γονείς/εργαζόμενους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και η υποστήριξη των γονέων για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (work-life balance).
  • Η διασφάλιση της απρόσκοπτης εργασίας του προσωπικού, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες που προκύπτουν δυσκολίες στη διευθέτηση των οικογενειακών υποχρεώσεων. 
  • Μέσω της συναναστροφής των παιδιών, αναπτύσσονται και συσφίγγονται οι σχέσεις του προσωπικού.  Σε διάφορες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού σχολείου οι γονείς έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά τους π.χ. εκδρομές.

Το καλοκαιρινό σχολείο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 μέχρι 15 ετών και αφορά μόνο τις οικογένειες των εργαζομένων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στόχος δεν είναι απλά η δημιουργική απασχόληση και η ψυχαγωγία των παιδιών, αλλά η ανάπτυξη της σκέψης, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του σώματός τους.