Επιτυχίες απόφοιτων

Ο Ηλίας Νικολάου ως απόφοιτος του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) έχει πτυχίο στην Τεχνολογία Τροφίμων (2011 – 2015). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MSc Food Safety Hygiene and Management από το University of Birmingham (UK) (2015 – 2016). Έχει εργαστεί στο παρελθόν ως Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου στην γαλακτοβιομηχανία της Κύπρου ενώ έχει διατελέσει και την πρακτική άσκηση του στον Τομέα Ασφάλειας Τροφίμων στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Τμήματος   Ιατρικών Υπηρεσιών κατά το έτος 2016 – 2017.  

Από το 2017 μέχρι σήμερα εργοδοτείται στην εταιρεία Blue Island Plc ως Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου και είναι υπεύθυνος των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας  με τα οποία είναι πιστοποιημένη η εταιρεία.

ISO 22000:2018 Παραγωγή με σύγχρονες και ασφαλείς μεθόδους παραγωγής.

ISO  9001:2015 Μέγιστη ικανοποίηση των πελατών μέσω της παροχής προϊόντων με υψηλή διατροφική αξία και ποιότητα.

ISO 45001:2018 Διασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας μέσω της υιοθέτησης σύγχρονων βέλτιστων πρακτικών και προτύπων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και δεξιότητες περιλαμβάνουν τη μελέτη των βακτηρίων με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων (predictive microbiology) καθώς επίσης και τη συμπεριφορά τους σε σχέση με την έκθεση τους σε νανοσωματίδια αργύρου.

Το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας  και Επιστήμης Τροφίμων επιτυγχάνει τον σκοπό του υιοθετώντας σύγχρονες και καινοτόμες διεθνείς πρακτικές στο Πρόγραμμα Σπουδών του, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Το Πρόγραμμα έχει σχεδιασθεί ώστε να αναπτύσσεται μέσα από σύγχρονο και ολοκληρωμένο αναλυτικό περίγραμμα μαθημάτων και λοιπών δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, συνεισφέροντας, στην απόκτηση μια ευρείας κατανόησης στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων καθώς επίσης και σε βάθος γνώση των εξειδικευμένων πεδίων της χημείας, μικροβιολογίας, επεξεργασίας – συντήρησης και διασφάλισης ποιότητας των τροφίμων.

"Ως απόφοιτος θα συνιστούσα το πιο πάνω πρόγραμμα σπουδών καθώς η απόκτηση αυτών των ικανοτήτων επιτρέπει στους απόφοιτους  να ανταποκριθούν επιτυχώς σε κάθε ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον στο χώρο των Τροφίμων με πολύ καλές προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας."

 

Η Χριστιάνα Παρπούνα ως απόφοιτος του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) έχει πτυχίο Πτυχίο Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων με κατεύθυνση Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων (2008 – 2012). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MSc Food Safety Hygiene and Management από το University of Birmingham (UK) (2012 – 2013). Σήμερα κάνει το διδακτορικό της στο τομέα του Public Health, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Παράλληλα με τις διδακτορικές τις σπουδές εργάζεται από το 2014 μέχρι σήμερα ως Υπεύθυνη Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων, Τυροκομείο Α/φοι Πάντζιαρου ΛΤΔ. Επίσης από το 2017 μέχρι σήμερα είναι εκπαιδεύτρια στην Ανώτερη Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) στο Πρόγραμμα Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας, ενώ από το 2019 είναι και ακαδημαϊκή συντονίστρια του Προγράμματος Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας (ΜΙΕΕΚ)

"Στα 4 χρόνια των σπουδών μου στο ΤΕΠΑΚ απόκτησα τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο οι οποίες με βοήθησαν να απορροφηθώ άμεσα από την αγορά εργασίας και να είμαι παραγωγική από τον πρώτο μήνα της δουλειάς μου. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που μπορείς να αποκτήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών είναι ικανοποιητικές για να εργαστείς άμεσα αλλά παράλληλα χρειάζεται και η συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση σου μέσων σεμιναρίων ή συνεδρίων ώστε να είσαι πάντα ενήμερος για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα σου. Οι γνώσεις σου δεν πρέπει να σταματούν μέχρι την στιγμή που αρχίζεις δουλειά αλλά θα πρέπει να μελετάς και να εξελίσσεσαι συνεχώς.  Η δική μου συμβουλή είναι ο κάθε ένας να θέτει τους δικούς του στόχους και να αποδέχεται τις προκλήσεις που συναντά στον εργασιακό του χώρο ώστε να μπορεί να ανελιχθεί και να εμπλουτίσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες του.

Το συγκεκριμένο πτυχίο το συστήνω ανεπιφύλακτα στα άτομα που τους αρέσει πραγματικά ο χώρος της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής των τροφίμων. Είναι το μοναδικό τέτοιο πτυχίο που υπάρχει στην Κύπρο και αν το αξιοποιήσεις σωστά μπορεί να σου ανοίξει πολλές επαγγελματικές πόρτες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Κατά την διάρκεια της Πανεπιστημιακής μου ζωής απολάμβανα την κάθε ημέρα στην Σχολή επειδή ήταν μια καινούρια εμπειρία γνώσεων αλλά και τις εξόδους που πραγματοποιούσαμε με τους συμφοιτητές μου στην όμορφη πόλη της Λεμεσού που φυσικά δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη όσο είναι σήμερα. Επίσης, κέρδισα ‘φιλίες ζωής’ τις οποίες διατηρώ  μέχρι και σήμερα!"

 

Η Δρ. Χρυστάλλα Αντωνίου είναι Μοριακός Φυσιολόγος Φυτών, απόφοιτος του τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων (ΓΕΒΕΤ) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Η ερευνητική πορεία της Δρος. Αντωνίου ξεκίνησε από τα προπτυχιακά της χρόνια (2007-2011), όπου έλαβε υποτροφίες και επιβραβεύσεις. Πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές (2013-2018) στον τομέα της Μοριακής Φυσιολογίας Φυτών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το τμήμα «Plant Systems Biology», του διεθνώς αναγνωρισμένου ερευνητικού ινστιτούτου VIB, στη Γάνδη του Βελγίου. Για την πραγματοποίηση της διδακτορικής της έρευνας έλαβε υποτροφία Αριστείας από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση.

Οι εμπειρίες, οι γνώσεις και τα εφόδια που αποκόμισε κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών της σπουδών στο τμήμα ΓΕΒΕΤ  ήταν καθοριστικά για τη μετέπειτα πορεία της. Από τα χρόνια της φοίτησης της έχει αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις, τις οποίες μοιράστηκε τόσο με τους συμφοιτητές της και συναδέλφους της όσο και με το ακαδημαϊκό προσωπικό. Οι αλληλεπιδράσεις που είχε με τον ακαδημαϊκό κόσμο την βοήθησαν σημαντικά στο να να ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές της, να εξελιχθεί, και να αγαπήσει ακόμα περισσότερο την επιστήμη και την έρευνα.

Το 2019 οι κόποι και οι προσπάθειες της ανταμείφθηκαν καθώς της απονεμήθηκε το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας» στην κατηγορία του Διακεκριμένου Ερευνητή 2019 στη θεματική ενότητα Επιστήμες Ζωής (Life Sciences) για την ερευνητική της σταδιοδρομία. Από το 2019 μέχρι και το 2021 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ) στο χρηματοδοτούμενο από το ΙΔΕΚ πρόγραμμα με τίτλο “Carobs the black gold of Cyprus: science meets industry”, που σκοπό είχε τη γονοτύπηση και φαινοτύπηση των ποικιλιών χαρουπιάς της Κύπρου.

Στην παρούσα φάση η Δρ. Αντωνίου εργάζεται ως ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και στο ΙΓΕ, όπου συντονίζει το δικό της ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα τη μελέτη της φυτοχημικής σύστασης και των ιδιοτήτων των εκχυλισμάτων ενδημικών φυτών της Κύπρου. Παράλληλα, σημειώνει σημαντικό διδακτικό έργο στο ΤEΠΑΚ και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει μέχρι σήμερα: 26 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά του Science Citation Index, 32 περιλήψεις σε διεθνή συνέδρια και 2 κεφάλαια βιβλίων. Η Δρ. Αντωνίου προτείνει τα προγράμματα σπουδών του τμήματος σε όσους ενδιαφέρονται για οποιοδήποτε πεδίο εντάσσεται στο τομέα των Γεωπονικών Επιστημών.

"Τόσο το προπτυχιακό όσο και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνουν μαθήματα που συνδυάζουν τη θεωρία με την εφαρμογή. Ο φοιτητής λαμβάνει την εκπαίδευση που απαιτείται είτε για να συνεχίσει με ανώτερες σπουδές ή για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση."

 

Η Αναστασία Παντελή ως απόφοιτος του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) έχει πτυχίο Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων με κατεύθυνση Φυτική Παραγωγή (2010 – 2014). Από το 2020 μέχρι σήμερα εργοδοτείται στην εταιρεία  V. Atsas Organic Products Ltd, ως Υπεύθυνη Γεωπόνος - Operation Manager στα βιολογικά κτήματα Ατσά.

"Θα πρότεινα το συγκεκριμένο πτυχίο σε άτομα που πραγματικά αγαπούν και ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την φύση και το περιβάλλον."

 

Επιτυχίες απόφοιτων

Ο Ηλίας Νικολάου ως απόφοιτος του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) έχει πτυχίο στην Τεχνολογία Τροφίμων (2011 – 2015). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MSc Food Safety Hygiene and Management από το University of Birmingham (UK) (2015 – 2016). Έχει εργαστεί στο παρελθόν ως Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου στην γαλακτοβιομηχανία της Κύπρου ενώ έχει διατελέσει και την πρακτική άσκηση του στον Τομέα Ασφάλειας Τροφίμων στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Τμήματος   Ιατρικών Υπηρεσιών κατά το έτος 2016 – 2017.  

Από το 2017 μέχρι σήμερα εργοδοτείται στην εταιρεία Blue Island Plc ως Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου και είναι υπεύθυνος των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας  με τα οποία είναι πιστοποιημένη η εταιρεία.

ISO 22000:2018 Παραγωγή με σύγχρονες και ασφαλείς μεθόδους παραγωγής.

ISO  9001:2015 Μέγιστη ικανοποίηση των πελατών μέσω της παροχής προϊόντων με υψηλή διατροφική αξία και ποιότητα.

ISO 45001:2018 Διασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας μέσω της υιοθέτησης σύγχρονων βέλτιστων πρακτικών και προτύπων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και δεξιότητες περιλαμβάνουν τη μελέτη των βακτηρίων με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων (predictive microbiology) καθώς επίσης και τη συμπεριφορά τους σε σχέση με την έκθεση τους σε νανοσωματίδια αργύρου.

Το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας  και Επιστήμης Τροφίμων επιτυγχάνει τον σκοπό του υιοθετώντας σύγχρονες και καινοτόμες διεθνείς πρακτικές στο Πρόγραμμα Σπουδών του, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Το Πρόγραμμα έχει σχεδιασθεί ώστε να αναπτύσσεται μέσα από σύγχρονο και ολοκληρωμένο αναλυτικό περίγραμμα μαθημάτων και λοιπών δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, συνεισφέροντας, στην απόκτηση μια ευρείας κατανόησης στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων καθώς επίσης και σε βάθος γνώση των εξειδικευμένων πεδίων της χημείας, μικροβιολογίας, επεξεργασίας – συντήρησης και διασφάλισης ποιότητας των τροφίμων.

"Ως απόφοιτος θα συνιστούσα το πιο πάνω πρόγραμμα σπουδών καθώς η απόκτηση αυτών των ικανοτήτων επιτρέπει στους απόφοιτους  να ανταποκριθούν επιτυχώς σε κάθε ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον στο χώρο των Τροφίμων με πολύ καλές προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας."

 

Η Χριστιάνα Παρπούνα ως απόφοιτος του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) έχει πτυχίο Πτυχίο Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων με κατεύθυνση Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων (2008 – 2012). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MSc Food Safety Hygiene and Management από το University of Birmingham (UK) (2012 – 2013). Σήμερα κάνει το διδακτορικό της στο τομέα του Public Health, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Παράλληλα με τις διδακτορικές τις σπουδές εργάζεται από το 2014 μέχρι σήμερα ως Υπεύθυνη Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων, Τυροκομείο Α/φοι Πάντζιαρου ΛΤΔ. Επίσης από το 2017 μέχρι σήμερα είναι εκπαιδεύτρια στην Ανώτερη Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) στο Πρόγραμμα Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας, ενώ από το 2019 είναι και ακαδημαϊκή συντονίστρια του Προγράμματος Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας (ΜΙΕΕΚ)

"Στα 4 χρόνια των σπουδών μου στο ΤΕΠΑΚ απόκτησα τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο οι οποίες με βοήθησαν να απορροφηθώ άμεσα από την αγορά εργασίας και να είμαι παραγωγική από τον πρώτο μήνα της δουλειάς μου. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που μπορείς να αποκτήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών είναι ικανοποιητικές για να εργαστείς άμεσα αλλά παράλληλα χρειάζεται και η συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση σου μέσων σεμιναρίων ή συνεδρίων ώστε να είσαι πάντα ενήμερος για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα σου. Οι γνώσεις σου δεν πρέπει να σταματούν μέχρι την στιγμή που αρχίζεις δουλειά αλλά θα πρέπει να μελετάς και να εξελίσσεσαι συνεχώς.  Η δική μου συμβουλή είναι ο κάθε ένας να θέτει τους δικούς του στόχους και να αποδέχεται τις προκλήσεις που συναντά στον εργασιακό του χώρο ώστε να μπορεί να ανελιχθεί και να εμπλουτίσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες του.

Το συγκεκριμένο πτυχίο το συστήνω ανεπιφύλακτα στα άτομα που τους αρέσει πραγματικά ο χώρος της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής των τροφίμων. Είναι το μοναδικό τέτοιο πτυχίο που υπάρχει στην Κύπρο και αν το αξιοποιήσεις σωστά μπορεί να σου ανοίξει πολλές επαγγελματικές πόρτες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Κατά την διάρκεια της Πανεπιστημιακής μου ζωής απολάμβανα την κάθε ημέρα στην Σχολή επειδή ήταν μια καινούρια εμπειρία γνώσεων αλλά και τις εξόδους που πραγματοποιούσαμε με τους συμφοιτητές μου στην όμορφη πόλη της Λεμεσού που φυσικά δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη όσο είναι σήμερα. Επίσης, κέρδισα ‘φιλίες ζωής’ τις οποίες διατηρώ  μέχρι και σήμερα!"

 

Η Δρ. Χρυστάλλα Αντωνίου είναι Μοριακός Φυσιολόγος Φυτών, απόφοιτος του τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων (ΓΕΒΕΤ) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Η ερευνητική πορεία της Δρος. Αντωνίου ξεκίνησε από τα προπτυχιακά της χρόνια (2007-2011), όπου έλαβε υποτροφίες και επιβραβεύσεις. Πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές (2013-2018) στον τομέα της Μοριακής Φυσιολογίας Φυτών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το τμήμα «Plant Systems Biology», του διεθνώς αναγνωρισμένου ερευνητικού ινστιτούτου VIB, στη Γάνδη του Βελγίου. Για την πραγματοποίηση της διδακτορικής της έρευνας έλαβε υποτροφία Αριστείας από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση.

Οι εμπειρίες, οι γνώσεις και τα εφόδια που αποκόμισε κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών της σπουδών στο τμήμα ΓΕΒΕΤ  ήταν καθοριστικά για τη μετέπειτα πορεία της. Από τα χρόνια της φοίτησης της έχει αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις, τις οποίες μοιράστηκε τόσο με τους συμφοιτητές της και συναδέλφους της όσο και με το ακαδημαϊκό προσωπικό. Οι αλληλεπιδράσεις που είχε με τον ακαδημαϊκό κόσμο την βοήθησαν σημαντικά στο να να ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές της, να εξελιχθεί, και να αγαπήσει ακόμα περισσότερο την επιστήμη και την έρευνα.

Το 2019 οι κόποι και οι προσπάθειες της ανταμείφθηκαν καθώς της απονεμήθηκε το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας» στην κατηγορία του Διακεκριμένου Ερευνητή 2019 στη θεματική ενότητα Επιστήμες Ζωής (Life Sciences) για την ερευνητική της σταδιοδρομία. Από το 2019 μέχρι και το 2021 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ) στο χρηματοδοτούμενο από το ΙΔΕΚ πρόγραμμα με τίτλο “Carobs the black gold of Cyprus: science meets industry”, που σκοπό είχε τη γονοτύπηση και φαινοτύπηση των ποικιλιών χαρουπιάς της Κύπρου.

Στην παρούσα φάση η Δρ. Αντωνίου εργάζεται ως ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και στο ΙΓΕ, όπου συντονίζει το δικό της ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα τη μελέτη της φυτοχημικής σύστασης και των ιδιοτήτων των εκχυλισμάτων ενδημικών φυτών της Κύπρου. Παράλληλα, σημειώνει σημαντικό διδακτικό έργο στο ΤEΠΑΚ και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει μέχρι σήμερα: 26 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά του Science Citation Index, 32 περιλήψεις σε διεθνή συνέδρια και 2 κεφάλαια βιβλίων. Η Δρ. Αντωνίου προτείνει τα προγράμματα σπουδών του τμήματος σε όσους ενδιαφέρονται για οποιοδήποτε πεδίο εντάσσεται στο τομέα των Γεωπονικών Επιστημών.

"Τόσο το προπτυχιακό όσο και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνουν μαθήματα που συνδυάζουν τη θεωρία με την εφαρμογή. Ο φοιτητής λαμβάνει την εκπαίδευση που απαιτείται είτε για να συνεχίσει με ανώτερες σπουδές ή για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση."

 

Η Αναστασία Παντελή ως απόφοιτος του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) έχει πτυχίο Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων με κατεύθυνση Φυτική Παραγωγή (2010 – 2014). Από το 2020 μέχρι σήμερα εργοδοτείται στην εταιρεία  V. Atsas Organic Products Ltd, ως Υπεύθυνη Γεωπόνος - Operation Manager στα βιολογικά κτήματα Ατσά.

"Θα πρότεινα το συγκεκριμένο πτυχίο σε άτομα που πραγματικά αγαπούν και ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την φύση και το περιβάλλον."