Το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από τις 26 έως τις 30 Μαΐου 2025, στο πλαίσιο ενίσχυσης διαπανεπιστημιακής συνεργασίας και της σύνδεσης της θεωρητικής κατάρτισης με την εφαρμοσμένη γνώση.
Η αποστολή του ΤΕΠΑΚ αποτελούνταν από τριάντα πέντε 35 φοιτητές/τριες του τρίτου έτους και συνοδευόταν από τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού:
- Φώτης Παπαδήμας, Αναπληρωτής Καθηγητής
- Γιώργος Γαδανάκης, Επίκουρος Καθηγητής
- Μαρία Άσπρη, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό
- Χριστίνα Μητσιοπούλου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό
Οι φοιτητές/φοιτήτριες συμμετείχαν σε διαλέξεις, εργαστηριακές παρουσιάσεις και επισκέψεις σε ερευνητικές υποδομές, εμβαθύνοντας τη σύνδεσή τους με την επιστημονική πράξη και τον πανεπιστημιακό χώρο. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που προσέφεραν εμπειρίες επαγγελματικής εξοικείωσης και εφαρμογών της επιστημονικής γνώσης στην πράξη. Η εκπαιδευτική εμπειρία ολοκληρώθηκε με πολιτιστικές εξορμήσεις σε περιοχές φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Εκπαιδευτικές και Επιστημονικές Δράσεις σε τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- 1η μέρα – Λάρισα: Επίσκεψη στα Τμήματα «Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής», «Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας» και «Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας»
- 2η μέρα – Τρίκαλα: Επίσκεψη στο Τμήμα «Διατροφής και Διαιτολογίας».
- 3η μέρα – Καρδίτσα: Επίσκεψη στα Τμήματα «Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής» και «Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού».
- 4η μέρα – Βόλος: Επίσκεψη στα Τμήματα «Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος» και «Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος».
- 5η μέρα – Multiplier Event & Δράσεις Διάχυσης: Συμμετοχή στο Multiplier Event του έργου InnoMeatEdu, όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία στην επιστήμη και τεχνολογία του κρέατος. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα των έργων Υγείαρτος και Κασθαναία.
Επισκέψεις σε επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού Τομέα
- Ελληνικά Γαλακτοκομεία
- Οινοποιείο Καραμήτρος
- Βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα–Κίκιζας
Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές Εμπειρίες
Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε και από πολιτιστικές επισκέψεις σε περιοχές φυσικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, όπως τα Μετέωρα και τη Λίμνη Πλαστήρα.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής αποστολής, εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στην Αν. Καθ. Ελένη Μαλισσιόβα (Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής) και τον Καθ. Αθανάσιο Μανούρα (Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας), οι οποίοι ανέλαβαν τον συντονισμό των δράσεων από πλευράς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Έντυπος & Ηλεκτρονικός Τύπος απο 1.06.2025 μέχρι 6.06.2025
Το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από τις 26 έως τις 30 Μαΐου 2025, στο πλαίσιο ενίσχυσης διαπανεπιστημιακής συνεργασίας και της σύνδεσης της θεωρητικής κατάρτισης με την εφαρμοσμένη γνώση.
Η αποστολή του ΤΕΠΑΚ αποτελούνταν από τριάντα πέντε 35 φοιτητές/τριες του τρίτου έτους και συνοδευόταν από τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού:
- Φώτης Παπαδήμας, Αναπληρωτής Καθηγητής
- Γιώργος Γαδανάκης, Επίκουρος Καθηγητής
- Μαρία Άσπρη, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό
- Χριστίνα Μητσιοπούλου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό
Οι φοιτητές/φοιτήτριες συμμετείχαν σε διαλέξεις, εργαστηριακές παρουσιάσεις και επισκέψεις σε ερευνητικές υποδομές, εμβαθύνοντας τη σύνδεσή τους με την επιστημονική πράξη και τον πανεπιστημιακό χώρο. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που προσέφεραν εμπειρίες επαγγελματικής εξοικείωσης και εφαρμογών της επιστημονικής γνώσης στην πράξη. Η εκπαιδευτική εμπειρία ολοκληρώθηκε με πολιτιστικές εξορμήσεις σε περιοχές φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Εκπαιδευτικές και Επιστημονικές Δράσεις σε τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- 1η μέρα – Λάρισα: Επίσκεψη στα Τμήματα «Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής», «Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας» και «Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας»
- 2η μέρα – Τρίκαλα: Επίσκεψη στο Τμήμα «Διατροφής και Διαιτολογίας».
- 3η μέρα – Καρδίτσα: Επίσκεψη στα Τμήματα «Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής» και «Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού».
- 4η μέρα – Βόλος: Επίσκεψη στα Τμήματα «Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος» και «Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος».
- 5η μέρα – Multiplier Event & Δράσεις Διάχυσης: Συμμετοχή στο Multiplier Event του έργου InnoMeatEdu, όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία στην επιστήμη και τεχνολογία του κρέατος. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα των έργων Υγείαρτος και Κασθαναία.
Επισκέψεις σε επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού Τομέα
- Ελληνικά Γαλακτοκομεία
- Οινοποιείο Καραμήτρος
- Βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα–Κίκιζας
Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές Εμπειρίες
Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε και από πολιτιστικές επισκέψεις σε περιοχές φυσικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, όπως τα Μετέωρα και τη Λίμνη Πλαστήρα.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής αποστολής, εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στην Αν. Καθ. Ελένη Μαλισσιόβα (Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής) και τον Καθ. Αθανάσιο Μανούρα (Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας), οι οποίοι ανέλαβαν τον συντονισμό των δράσεων από πλευράς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.