Προκήρυξη θέσεων


Έναρξη φοίτησης: Σεπτέμβριο 2023

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: Τρίτη, 16 Μαΐου 2023 (2 μ.μ.)

Υποβολή αίτησης

Πληροφορίες από τη Γραμματεία του Τμήματος:

Ηλεκτρονική Φόρμα Επικοινωνίας | Τηλ.: 25002436 | Φαξ.: 25002767

Μία (1) θέση στο θέμα: «Μελέτη της φαινολικής σύστασης και βιοδραστικότητας αυτοφυών φαρμακευτικών φυτών με την χρήση προηγμένων χρωματογραφικών τεχνικών

Περιγραφή: Τα φαρμακευτικά φυτά αποτελούν ανεξάντλητη πηγή βιοενεργών ενώσεων με πληθώρα φαρμακολογικών δράσεων. Η Κύπρος λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής της θέσης (σταυροδρόμι τριών ηπείρων) φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αυτοφυών και ενδημικών φυτών. Σκοπός της διατριβής είναι η ανάπτυξη συνδυαστικών μεθοδολογιών χρωματογραφικών τεχνικών, φασματοσκοπικών τεχνικών και τεχνικών εκτίμησης των φαρμακολογικών δράσεων  για την μελέτη της σύστασης και της βιοδραστικότητας των αυτοφυών φυτών. Οι προηγμένες αυτές μεθοδολογίες επιτρέπουν την αναζήτηση των βιοδραστικών ενώσεων στα φαρμακευτικά φυτά χωρίς να απαιτούνται οι χρονοβόρες και κοστοβόρες τεχνικές της απομόνωσης και χαρακτηρισμού όλων των συστατικών τους. Με την ανάπτυξη των παραπάνω τεχνικών παρέχεται μια πλατφόρμα υψηλής διακριτικής ικανότητας για τον έλεγχο των φαρμακολογικών ιδιοτήτων των φαρμακευτικών φυτών της Κυπριακής χλωρίδας.

Απαιτούμενα Προσόντα: Οι υποψήφιοι/ες για την πιο πάνω θέση πρέπει να διαθέτουν Πτυχίο και Μεταπτυχιακό Τίτλο από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο σε ένα από τα ακόλουθα πεδία: Γεωπονικές Επιστήμες, Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων, Χημείας, Φαρμακευτικής ή άλλο συναφή κλάδο. Επιπλέον, οι υποψήφιοι/ες πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Προηγούμενη συναφής ερευνητική εμπειρία θεωρείται επιπρόσθετο προσόν. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και προσωπική συνέντευξη των ενδιαφερόμενων.

Χρηματοδότηση: Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας δυνητικά μπορεί να απασχοληθεί ως βοηθός διδασκαλίας, να λαμβάνει με βάση την αριστεία του εσωτερική υποτροφία από το Πανεπιστήμιο ή άλλη πηγή, ενώ μπορεί να συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, που δύναται να του εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Βλάσιος Γούλας, Επίκουρος Kαθηγητής, vlasios.goulas@cut.ac.cy,

 

Μια (1) θέση στο θέμα: «Θερμοκηπιακές καλλιέργειες και εντατικά συστήματα ανάπτυξης (π.χ. Υδροπονίας) λαχανικών και αρωματικών φυτών»

Απαιτούμενα Προσόντα: Βασικό πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Γεωπονικές/Βιολογικές Επιστήμες ή άλλο συναφή κλάδο. Επιπλέον, οι υποψήφιοι/ες πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Προηγούμενη συναφής ερευνητική εμπειρία θεωρείται επιπρόσθετο προσόν. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και προσωπική συνέντευξη όλων των ενδιαφερομένων.

Χρηματοδότηση: Δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για αυτή τη θέση στο παρόν στάδιο. Ο/Η υποψήφιος/α δυνητικά μπορεί να απασχοληθεί ως βοηθός διδασκαλίας, να λαμβάνει με βάση την αριστεία του/της όποτε και αν δίνονται εσωτερικές υποτροφίες από το Πανεπιστήμιο ή να συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Νικόλαος Τζωρτζάκης, Επίκουρος Καθηγητής, nikolaos.tzortzakis@cut.ac.cy

 

Μία (1) θέση στο θέμα: «Μετασυλλεκτική Φυσιολογία και Τεχνολογία νωπών προϊόντων/ Εναλλακτικοί τρόποι επεξεργασίας και επιδράσεις στην ποιότητα και ασφάλεια»

Απαιτούμενα Προσόντα: Βασικό πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Γεωπονικές / Βιολογικές Επιστήμες / Τεχνολογία Τροφίμων / Επιστήμη Τροφίμων / Χημείας Τροφίμων. Επιπλέον, οι υποψήφιοι/ες πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Προηγούμενη συναφής ερευνητική εμπειρία θεωρείται επιπρόσθετο προσόν.

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και προσωπική συνέντευξη όλων των ενδιαφερομένων.

Χρηματοδότηση: Δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για αυτή τη θέση στο παρόν στάδιο. Ο/Η υποψήφιος/α δυνητικά μπορεί να απασχοληθεί ως βοηθός διδασκαλίας, να λαμβάνει με βάση την αριστεία του/της όποτε και αν δίνονται εσωτερικές υποτροφίες από το Πανεπιστήμιο ή να συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Νικόλαος Τζωρτζάκης, Επίκουρος Καθηγητής, nikolaos.tzortzakis@cut.ac.cy

 

Μία (1) θέση στο θέμα: «Προσαρμογή της κυπριακής γεωργίας στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Περιγραφή: Η νέα στρατηγική της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος παραγωγής τροφίμων. Η αειφορία του συστήματος παραγωγής τροφίμων είναι σημαντικό κομμάτι της βιωσιμότητας του, αλλά υπάρχει ακόμη ένας μακρύς δρόμος προκειμένου να επιτευχθεί ο σημαντικός στόχος της μείωσης κατά 50% της χρήσης γεωργικών φαρμάκων μέχρι το 2030. Στόχος της έρευνας αυτής είναι να αναπτυχθούν και να αξιολογηθούν νέες μέθοδοι και εργαλεία ως προς την προοπτική τους να συνεισφέρουν στη μείωση χρήσης γεωργικών φαρμάκων σε σημαντικές καλλιέργειες. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούν να αξιοποιηθούν από κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς για τη χάραξη πολιτικής και από παραγωγούς για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών φυτοπροστασίας. 

Απαιτούμενα Προσόντα: Οι υποψήφιοι για την πιο πάνω θέση πρέπει να διαθέτουν Πτυχίο και Μεταπτυχιακό Τίτλο από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο σε ένα από τα ακόλουθα πεδία: Γεωπονικές Επιστήμες ή Οικολογία ή άλλο συναφή κλάδο. Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Προηγούμενη συναφής ερευνητική εμπειρία, ειδικά σε θέματα μοντελοποίησης, θεωρείται επιπρόσθετο προσόν.

Χρηματοδότηση: Οι υποψήφιοι με τα κατάλληλα προσόντα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως βοηθοί διδασκαλίας, να λαμβάνουν με βάση την αριστεία τους όποτε και εάν δίνονται εσωτερικές υποτροφίες ή να συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Μενέλαος Σταυρινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, m.stavrinides@cut.ac.cy

 

Μία (1) θέση στο θέμα: «Διερεύνηση του ρόλου του ACC στην άμυνα των φυτών κατά του παθογόνου μύκητα Verticillium dahliae»

Περιγραφή: Ο μύκητας Verticillium dahliae είναι ένα εδαφογενές παθογόνο που προσβάλλει ένα ευρύ φάσμα ξενιστών συμπεριλαμβανομένων πολλών οικονομικά σημαντικών καλλιεργειών. Η αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν αποτελεσματικά θεραπευτικά μέτρα μετά τη μόλυνση των φυτών. Η διερεύνηση των αμυντικών αποκρίσεων των φυτών εναντίον του παθογόνου μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για την ανάπτυξη νέων μεθόδων διαχείρισης του προβλήματος στα πλαίσια της αειφορικής γεωργίας. Σκοπός της διδακτορικής διατριβής είναι η διερεύνηση του ρόλου του 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid (ACC) στην αλληλεπίδραση των φυτών με το μύκητα Verticillium dahliae και στην επαγωγή των αμυντικών μηχανισμών των φυτών.

Απαιτούμενα Προσόντα: Χρηματοδότηση: Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν Πτυχίο και Μεταπτυχιακό τίτλο από αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια στις Γεωπονικές/Βιολογικές Επιστήμες ή άλλους συναφείς επιστημονικούς κλάδους. Απαιτείται πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (γραπτός και προφορικός λόγος). Προηγούμενη συναφής ερευνητική εμπειρία θεωρείται επιπρόσθετο προσόν. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και προσωπική συνέντευξη των ενδιαφερομένων.

Χρηματοδότηση: Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας θα χρηματοδοτηθεί μέσω κονδυλίων από την ερευνητική δραστηριότητα του υπεύθυνου Ερευνητικού Συμβούλου. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα, ανάλογα με την εξειδίκευση και τις δυνατότητες του υποψηφίου, να χρηματοδοτηθεί ως βοηθός διδασκαλίας εργαστηριακών μαθημάτων του Τμήματος, να λαμβάνει, με βάση την αριστεία του, εσωτερικές υποτροφίες του Πανεπιστημίου και να συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Ιάκωβος Παντελίδης, Επίκουρος Καθηγητής. iakovos.pantelides@cut.ac.cy

 

Μία (1) θέση στο θέμα: «Διερεύνηση της κατασταλτικότητας των εδαφών της Κύπρου κατά των παθογόνων των αδρομυκώσεων»

Περιγραφή: Οι αδρομυκώσεις είναι ασθένειες που οφείλονται σε εδαφογενή παθογόνα που προσβάλλουν πολλές σημαντικές καλλιέργειες προκαλώντας μεγάλες οικονομικές απώλειες. Η πολυετής παραμονή των παθογόνων στο έδαφος και η απουσία χημικών σκευασμάτων περιορισμού της ανάπτυξης τους μέσα στα αγγεία του ξενιστή, καθιστούν την αντιμετώπιση τους ιδιαίτερα δύσκολη. Σκοπός της διδακτορικής διατριβής είναι η διερεύνηση της κατασταλτικότητας των εδαφών της Κύπρου εναντίον των παθογόνων των αδρομυκώσεων, των παραγόντων που αυτή οφείλεται και των πρακτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της. Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη εναλλακτικών στρατηγικών διαχείρισης των καλλιεργειών που καθιστούν τα φυτά πιο ανθεκτικά στα παθογόνα των αδρομυκώσεων.

Απαιτούμενα Προσόντα: Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν Πτυχίο και Μεταπτυχιακό τίτλο από αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια στις Γεωπονικές/Βιολογικές Επιστήμες ή άλλους συναφείς επιστημονικούς κλάδους. Απαιτείται πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (γραπτός και προφορικός λόγος). Προηγούμενη συναφής ερευνητική εμπειρία θεωρείται επιπρόσθετο προσόν. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και προσωπική συνέντευξη των ενδιαφερομένων.

Χρηματοδότηση: Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας θα χρηματοδοτηθεί μέσω κονδυλίων από την ερευνητική δραστηριότητα του υπεύθυνου Ερευνητικού Συμβούλου. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα, ανάλογα με την εξειδίκευση και τις δυνατότητες του υποψηφίου, να χρηματοδοτηθεί ως βοηθός διδασκαλίας εργαστηριακών μαθημάτων του Τμήματος, να λαμβάνει, με βάση την αριστεία του, εσωτερικές υποτροφίες του Πανεπιστημίου και να συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Ιάκωβος Παντελίδης, Επίκουρος Καθηγητής. iakovos.pantelides@cut.ac.cy

 

Μία (1) θέση στο θέμα: «Πιθανές εφαρμογές καινοτόμων νανοϋλικών σε αλληλεπιδράσεις φυτών-μικροοργανισμών»

Περιγραφή: η διδακτορική μελέτη αποσκοπεί στην ανάπτυξη και αξιολόγηση τεχνολογιών έναυσης φυτών σε συνδυασμό με προηγμένα νανοϋλικά, με απώτερο στόχο την επίτευξη βελτιωμένης ανάπτυξης και παραγωγής υπό συνθήκες βιοτικής καταπόνησης (όπως βακτηριακές επιμολύνσεις) και τη μελέτη πιθανών αλληλεπιδράσεων με συμβιωτικούς μικροοργανισμούς. Οι ενδιαφερόμενοι ενθαρρύνονται να επικοινωνήσουν με τον ερευνητικό σύμβουλο για περαιτέρω πληροφορίες.

Απαιτούμενα Προσόντα: Βασικό πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Γεωπονικές/Βιολογικές Επιστήμες. Απαιτείται καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας.

Χρηματοδότηση: Οι υποψήφιοι με τα κατάλληλα προσόντα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως βοηθοί διδασκαλίας, να λαμβάνουν με βάση την αριστεία τους όποτε και εάν δίνονται εσωτερικές υποτροφίες ή να συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Ερευνητικοί Σύμβουλοι: Βασίλης Φωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, vassilis.fotopoulos@cut.ac.cy

 

Μία (1) θέση στο θέμα: «Έρευνα στην χρήση εναλλακτικών κτηνοτροφικών φυτών, και παραπροϊόντων, στην διατροφή των μηρυκαστικών με σκοπό τη δημιουργία προϊόντων βελτιωμένης ποιότητας»

Περιγραφή: Ο σκοπός του ερευνητικού έργου είναι η μελέτη της χρήσης εναλλακτικών κτηνοτροφικών φυτών και παραπροϊόντων στην διατροφή των μηρυκαστικών τόσο για την βελτίωση των προϊόντων (πχ χαλλούμι), όσο και για τις πολλαπλές επιπτώσεις που έχει αυτό στο περιβάλλον, το έδαφος και την τοπική κοινωνία. Έτσι ένα μέρος της έρευνας αφορά τη χρήση των βοσκών και κτηνοτροφικών λειμώνων, όπως εφαρμόζεται σήμερα στην Κύπρο, ενώ το κύριο μέρος της έρευνας αφορά πειράματα πεδίου με νέες καλλιεργητικές πρακτικές (πχ ακαλλιέργεια), με εναλλακτικά φυτά (κτηνοτροφικά ψυχανθή, μίγματα) προσαρμοσμένα σε ξηροθερμικά κλίματα για την παραγωγή χορτονομής και τη χρήση τους στα μηρυκαστικά. Η χρήση εναλλακτικών ζωοτροφών στη διατροφή των ζώων, όπως και παραπροϊόντων πλούσιων σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα και φαινολών (πχ παρα-προϊόντα ελαιόλαδου), έχουν διερευνηθεί στο εργαστήριο μας και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας και των παραγωγών. Το διδακτορικό αυτό διερευνά (α) πιθανά εναλλακτικά χορτοδοτικά φυτά και τρόπους καλλιέργειά τους στην Κύπρο, (β) τη χρήση τους για τη διατροφή των  μηρυκαστικών, σε συνδυασμό με παραπροϊόντα, για τη δημιουργία ιδιαίτερων προϊόντων, (πχ grass-fed χαλλουμιού) (γ) την επίδραση που ενδεχομένως έχουν  στη φυσιολογία της πέψης τους, την ποσότητα/ποιότητα του γάλακτος, καθώς και στην έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στον μεταβολισμό, και (γ) την συνολική επίδραση που έχει αυτή η χρήση των νομευτικών φυτών σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο (ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα, χρήση ντόπιων ζωοτροφών, αύξηση παραγωγής χορτομάζας και δέσμευσης άνθρακα, υγεία εδαφών και βελτίωσης συγκράτησης νερού κ.α.).

Απαιτούμενα Προσόντα: Οι υποψήφιοι για την πιο πάνω θέση πρέπει να διαθέτουν Πτυχίο και Μεταπτυχιακό Τίτλο (ή μόνο Πτυχίο με βαθμό άνω του 8.5/10) από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο σε ένα από τα ακόλουθα πεδία: Γενική Γεωπονία ή Ζωική παραγωγή ή Φυτική παραγωγή ή Κτηνιατρική ή Βιολογία ή άλλο συναφή κλάδο και να θέλουν να πραγματοποιήσουν έρευνα στα χορτοδοτικά φυτά και τα μηρυκαστικά ζώα. Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας (επίπεδο C1-C2), ενώ προηγούμενη ερευνητική εμπειρία θεωρείται επιπρόσθετο προσόν.

Χρηματοδότηση: Ο υποψήφιος θα λαμβάνει χρηματοδότηση 1200 ευρώ μηνιαίως από χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί στα πλαίσια ερευνητικού έργου, ενώ δυνητικά μπορεί να απασχοληθεί και ως βοηθός διδασκαλίας, ή να λαμβάνει, με βάση την αριστεία, εσωτερική υποτροφία από το Πανεπιστήμιο ή άλλη πηγή.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Oυράνιος Τζαμαλούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, ouranios.tzamaloukas@cut.ac.cy,

 

Μία (1) θέση στο θέμα: «Πρωτεομική μελέτη και ανάλυση έκφρασης γονιδίων του μεταβολισμού του λίπους των γαλακτοκομικών προϊόντων».

Περιγραφή: Η ποιότητα του λίπους των γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίζεται με την υγεία των καταναλωτών. Στόχος της έρευνας είναι να μελετήσει σε επίπεδο μεταγραφικής και μεταφραστικής έκφρασης γονιδίων, τα μεταβολικά μονοπάτια που εμπλέκονται στις μοριακές διεργασίες καθορισμού της περιεκτικότητας του λίπους του γάλακτος σε λιπαρά οξέα, τα οποία συσχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία. Αποτελεί έρευνα για όσους διαθέτουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αντικείμενα της Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας και θα διεξαχθεί σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού.

Απαιτούμενα Προσόντα: Οι υποψήφιοι για την πιο πάνω θέση πρέπει να διαθέτουν Πτυχίο και Μεταπτυχιακό Τίτλο από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο σε ένα από τα ακόλουθα πεδία: Γεωπονία ή Κτηνιατρική ή Βιολογία ή άλλο συναφή κλάδο. Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Προηγούμενη συναφής ερευνητική εμπειρία θεωρείται επιπρόσθετο προσόν.

Χρηματοδότηση: Οι υποψήφιοι με τα κατάλληλα προσόντα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως βοηθοί διδασκαλίας, να λαμβάνουν με βάση την αριστεία όποτε και εάν δίνονται εσωτερικές υποτροφίες, να συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα ή να παρέχουν τεχνική και διοικητική υποστήριξη όταν προκύπτουν ανάγκες. Ένα μέρος του διδακτορικού θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του Εξωτερικού αξιοποιώντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+.

Ερευνητική Σύμβουλος: Δέσποινα Μιλτιάδους, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια despoina.miltiadou@cut.ac.cy

Δύο (2) θέσεις με θέμα: «Γεωργική Μικροβιολογία και Βιοτεχνολογία»

Περιγραφή: Η έρευνα μπορεί να αφορά θέματα της Γεωργικής Μικροβιολογίας και Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας όπως ενδεικτικά μελέτη μικροβιακών κοινοτήτων διαφόρων αγροδιατροφικών συστημάτων,  αγροβιομηχανικές ζυμώσεις (ανάπτυξη νέων προϊόντων, μελέτη και βελτιστοποίηση υφιστάμενων), βιοαισθητήρες για ανίχνευση μικροοργανισμών, αντιμικροβιακή αντοχή σε αγροδιατροφικά και περιβαλλοντικά οικοσυστήματα.

Απαιτούμενα Προσόντα: Οι υποψήφιοι/ες για την πιο πάνω θέση πρέπει να διαθέτουν Πτυχίο και Μεταπτυχιακό Τίτλο από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο σε ένα από τα ακόλουθα πεδία: Γεωπονικές Επιστήμες ή Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων ή Μικροβιολογία ή άλλο σχετικό πεδίο. Έμφαση στη Μικροβιολογία ή Βιοτεχνολογία ή Μοριακή Βιολογία καθώς και σχετική εργαστηριακή εμπειρία θα θεωρηθεί επιπρόσθετο προσόν. Επιπλέον, οι υποψήφιοι/ες πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και προσωπική συνέντευξη των ενδιαφερομένων. Οι αιτητές/τήτριες συστήνεται να υποβάλλουν επιστολή των ενδιαφερόντων τους στη Γεωργική Μικροβιολογία και Μικροβιακή Βιοτεχνολογία όπου αναμένεται να παρουσιάσουν πρωτοβουλία σκέψης και απόψεων.

Η ομάδα της Γεωργικής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας απασχολεί και λειτουργεί με κύριο γνώμονα τις ίσες ευκαιρίες προς όλους/ες τους/τις αιτητές/τήτριες και μέλη της.

Χρηματοδότηση: Οι υποψήφιοι με τα κατάλληλα προσόντα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως βοηθοί διδασκαλίας, να λαμβάνουν με βάση την αριστεία τους όποτε και εάν δίνονται εσωτερικές υποτροφίες ή να συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Δημήτρης Τσάλτας, Αναπληρωτής Καθηγητής, dimitris.tsaltas@cut.ac.cy

 

Πρόσφατα άρθρα

Προκήρυξη θέσεων σπουδών διδακτορικού επιπέδου - Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων

Προκήρυξη θέσεων σπουδών διδακτορικού επιπέδου - Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων

Προκήρυξη θέσεων σπουδών διδακτορικού επιπέδου - Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων

Προκήρυξη θέσεων σπουδών διδακτορικού επιπέδου - Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων

Προκήρυξη θέσεων

Προκήρυξη θέσεων

Προκήρυξη θέσεων

Έναρξη φοίτησης: Σεπτέμβριο 2023

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: Τρίτη, 16 Μαΐου 2023 (2 μ.μ.)

Υποβολή αίτησης

Πληροφορίες από τη Γραμματεία του Τμήματος:

Ηλεκτρονική Φόρμα Επικοινωνίας | Τηλ.: 25002436 | Φαξ.: 25002767

Μία (1) θέση στο θέμα: «Μελέτη της φαινολικής σύστασης και βιοδραστικότητας αυτοφυών φαρμακευτικών φυτών με την χρήση προηγμένων χρωματογραφικών τεχνικών

Περιγραφή: Τα φαρμακευτικά φυτά αποτελούν ανεξάντλητη πηγή βιοενεργών ενώσεων με πληθώρα φαρμακολογικών δράσεων. Η Κύπρος λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής της θέσης (σταυροδρόμι τριών ηπείρων) φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αυτοφυών και ενδημικών φυτών. Σκοπός της διατριβής είναι η ανάπτυξη συνδυαστικών μεθοδολογιών χρωματογραφικών τεχνικών, φασματοσκοπικών τεχνικών και τεχνικών εκτίμησης των φαρμακολογικών δράσεων  για την μελέτη της σύστασης και της βιοδραστικότητας των αυτοφυών φυτών. Οι προηγμένες αυτές μεθοδολογίες επιτρέπουν την αναζήτηση των βιοδραστικών ενώσεων στα φαρμακευτικά φυτά χωρίς να απαιτούνται οι χρονοβόρες και κοστοβόρες τεχνικές της απομόνωσης και χαρακτηρισμού όλων των συστατικών τους. Με την ανάπτυξη των παραπάνω τεχνικών παρέχεται μια πλατφόρμα υψηλής διακριτικής ικανότητας για τον έλεγχο των φαρμακολογικών ιδιοτήτων των φαρμακευτικών φυτών της Κυπριακής χλωρίδας.

Απαιτούμενα Προσόντα: Οι υποψήφιοι/ες για την πιο πάνω θέση πρέπει να διαθέτουν Πτυχίο και Μεταπτυχιακό Τίτλο από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο σε ένα από τα ακόλουθα πεδία: Γεωπονικές Επιστήμες, Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων, Χημείας, Φαρμακευτικής ή άλλο συναφή κλάδο. Επιπλέον, οι υποψήφιοι/ες πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Προηγούμενη συναφής ερευνητική εμπειρία θεωρείται επιπρόσθετο προσόν. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και προσωπική συνέντευξη των ενδιαφερόμενων.

Χρηματοδότηση: Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας δυνητικά μπορεί να απασχοληθεί ως βοηθός διδασκαλίας, να λαμβάνει με βάση την αριστεία του εσωτερική υποτροφία από το Πανεπιστήμιο ή άλλη πηγή, ενώ μπορεί να συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, που δύναται να του εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Βλάσιος Γούλας, Επίκουρος Kαθηγητής, vlasios.goulas@cut.ac.cy,

 

Μια (1) θέση στο θέμα: «Θερμοκηπιακές καλλιέργειες και εντατικά συστήματα ανάπτυξης (π.χ. Υδροπονίας) λαχανικών και αρωματικών φυτών»

Απαιτούμενα Προσόντα: Βασικό πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Γεωπονικές/Βιολογικές Επιστήμες ή άλλο συναφή κλάδο. Επιπλέον, οι υποψήφιοι/ες πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Προηγούμενη συναφής ερευνητική εμπειρία θεωρείται επιπρόσθετο προσόν. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και προσωπική συνέντευξη όλων των ενδιαφερομένων.

Χρηματοδότηση: Δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για αυτή τη θέση στο παρόν στάδιο. Ο/Η υποψήφιος/α δυνητικά μπορεί να απασχοληθεί ως βοηθός διδασκαλίας, να λαμβάνει με βάση την αριστεία του/της όποτε και αν δίνονται εσωτερικές υποτροφίες από το Πανεπιστήμιο ή να συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Νικόλαος Τζωρτζάκης, Επίκουρος Καθηγητής, nikolaos.tzortzakis@cut.ac.cy

 

Μία (1) θέση στο θέμα: «Μετασυλλεκτική Φυσιολογία και Τεχνολογία νωπών προϊόντων/ Εναλλακτικοί τρόποι επεξεργασίας και επιδράσεις στην ποιότητα και ασφάλεια»

Απαιτούμενα Προσόντα: Βασικό πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Γεωπονικές / Βιολογικές Επιστήμες / Τεχνολογία Τροφίμων / Επιστήμη Τροφίμων / Χημείας Τροφίμων. Επιπλέον, οι υποψήφιοι/ες πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Προηγούμενη συναφής ερευνητική εμπειρία θεωρείται επιπρόσθετο προσόν.

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και προσωπική συνέντευξη όλων των ενδιαφερομένων.

Χρηματοδότηση: Δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για αυτή τη θέση στο παρόν στάδιο. Ο/Η υποψήφιος/α δυνητικά μπορεί να απασχοληθεί ως βοηθός διδασκαλίας, να λαμβάνει με βάση την αριστεία του/της όποτε και αν δίνονται εσωτερικές υποτροφίες από το Πανεπιστήμιο ή να συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Νικόλαος Τζωρτζάκης, Επίκουρος Καθηγητής, nikolaos.tzortzakis@cut.ac.cy

 

Μία (1) θέση στο θέμα: «Προσαρμογή της κυπριακής γεωργίας στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Περιγραφή: Η νέα στρατηγική της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος παραγωγής τροφίμων. Η αειφορία του συστήματος παραγωγής τροφίμων είναι σημαντικό κομμάτι της βιωσιμότητας του, αλλά υπάρχει ακόμη ένας μακρύς δρόμος προκειμένου να επιτευχθεί ο σημαντικός στόχος της μείωσης κατά 50% της χρήσης γεωργικών φαρμάκων μέχρι το 2030. Στόχος της έρευνας αυτής είναι να αναπτυχθούν και να αξιολογηθούν νέες μέθοδοι και εργαλεία ως προς την προοπτική τους να συνεισφέρουν στη μείωση χρήσης γεωργικών φαρμάκων σε σημαντικές καλλιέργειες. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούν να αξιοποιηθούν από κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς για τη χάραξη πολιτικής και από παραγωγούς για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών φυτοπροστασίας. 

Απαιτούμενα Προσόντα: Οι υποψήφιοι για την πιο πάνω θέση πρέπει να διαθέτουν Πτυχίο και Μεταπτυχιακό Τίτλο από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο σε ένα από τα ακόλουθα πεδία: Γεωπονικές Επιστήμες ή Οικολογία ή άλλο συναφή κλάδο. Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Προηγούμενη συναφής ερευνητική εμπειρία, ειδικά σε θέματα μοντελοποίησης, θεωρείται επιπρόσθετο προσόν.

Χρηματοδότηση: Οι υποψήφιοι με τα κατάλληλα προσόντα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως βοηθοί διδασκαλίας, να λαμβάνουν με βάση την αριστεία τους όποτε και εάν δίνονται εσωτερικές υποτροφίες ή να συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Μενέλαος Σταυρινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, m.stavrinides@cut.ac.cy

 

Μία (1) θέση στο θέμα: «Διερεύνηση του ρόλου του ACC στην άμυνα των φυτών κατά του παθογόνου μύκητα Verticillium dahliae»

Περιγραφή: Ο μύκητας Verticillium dahliae είναι ένα εδαφογενές παθογόνο που προσβάλλει ένα ευρύ φάσμα ξενιστών συμπεριλαμβανομένων πολλών οικονομικά σημαντικών καλλιεργειών. Η αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν αποτελεσματικά θεραπευτικά μέτρα μετά τη μόλυνση των φυτών. Η διερεύνηση των αμυντικών αποκρίσεων των φυτών εναντίον του παθογόνου μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για την ανάπτυξη νέων μεθόδων διαχείρισης του προβλήματος στα πλαίσια της αειφορικής γεωργίας. Σκοπός της διδακτορικής διατριβής είναι η διερεύνηση του ρόλου του 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid (ACC) στην αλληλεπίδραση των φυτών με το μύκητα Verticillium dahliae και στην επαγωγή των αμυντικών μηχανισμών των φυτών.

Απαιτούμενα Προσόντα: Χρηματοδότηση: Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν Πτυχίο και Μεταπτυχιακό τίτλο από αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια στις Γεωπονικές/Βιολογικές Επιστήμες ή άλλους συναφείς επιστημονικούς κλάδους. Απαιτείται πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (γραπτός και προφορικός λόγος). Προηγούμενη συναφής ερευνητική εμπειρία θεωρείται επιπρόσθετο προσόν. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και προσωπική συνέντευξη των ενδιαφερομένων.

Χρηματοδότηση: Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας θα χρηματοδοτηθεί μέσω κονδυλίων από την ερευνητική δραστηριότητα του υπεύθυνου Ερευνητικού Συμβούλου. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα, ανάλογα με την εξειδίκευση και τις δυνατότητες του υποψηφίου, να χρηματοδοτηθεί ως βοηθός διδασκαλίας εργαστηριακών μαθημάτων του Τμήματος, να λαμβάνει, με βάση την αριστεία του, εσωτερικές υποτροφίες του Πανεπιστημίου και να συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Ιάκωβος Παντελίδης, Επίκουρος Καθηγητής. iakovos.pantelides@cut.ac.cy

 

Μία (1) θέση στο θέμα: «Διερεύνηση της κατασταλτικότητας των εδαφών της Κύπρου κατά των παθογόνων των αδρομυκώσεων»

Περιγραφή: Οι αδρομυκώσεις είναι ασθένειες που οφείλονται σε εδαφογενή παθογόνα που προσβάλλουν πολλές σημαντικές καλλιέργειες προκαλώντας μεγάλες οικονομικές απώλειες. Η πολυετής παραμονή των παθογόνων στο έδαφος και η απουσία χημικών σκευασμάτων περιορισμού της ανάπτυξης τους μέσα στα αγγεία του ξενιστή, καθιστούν την αντιμετώπιση τους ιδιαίτερα δύσκολη. Σκοπός της διδακτορικής διατριβής είναι η διερεύνηση της κατασταλτικότητας των εδαφών της Κύπρου εναντίον των παθογόνων των αδρομυκώσεων, των παραγόντων που αυτή οφείλεται και των πρακτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της. Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη εναλλακτικών στρατηγικών διαχείρισης των καλλιεργειών που καθιστούν τα φυτά πιο ανθεκτικά στα παθογόνα των αδρομυκώσεων.

Απαιτούμενα Προσόντα: Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν Πτυχίο και Μεταπτυχιακό τίτλο από αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια στις Γεωπονικές/Βιολογικές Επιστήμες ή άλλους συναφείς επιστημονικούς κλάδους. Απαιτείται πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (γραπτός και προφορικός λόγος). Προηγούμενη συναφής ερευνητική εμπειρία θεωρείται επιπρόσθετο προσόν. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και προσωπική συνέντευξη των ενδιαφερομένων.

Χρηματοδότηση: Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας θα χρηματοδοτηθεί μέσω κονδυλίων από την ερευνητική δραστηριότητα του υπεύθυνου Ερευνητικού Συμβούλου. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα, ανάλογα με την εξειδίκευση και τις δυνατότητες του υποψηφίου, να χρηματοδοτηθεί ως βοηθός διδασκαλίας εργαστηριακών μαθημάτων του Τμήματος, να λαμβάνει, με βάση την αριστεία του, εσωτερικές υποτροφίες του Πανεπιστημίου και να συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Ιάκωβος Παντελίδης, Επίκουρος Καθηγητής. iakovos.pantelides@cut.ac.cy

 

Μία (1) θέση στο θέμα: «Πιθανές εφαρμογές καινοτόμων νανοϋλικών σε αλληλεπιδράσεις φυτών-μικροοργανισμών»

Περιγραφή: η διδακτορική μελέτη αποσκοπεί στην ανάπτυξη και αξιολόγηση τεχνολογιών έναυσης φυτών σε συνδυασμό με προηγμένα νανοϋλικά, με απώτερο στόχο την επίτευξη βελτιωμένης ανάπτυξης και παραγωγής υπό συνθήκες βιοτικής καταπόνησης (όπως βακτηριακές επιμολύνσεις) και τη μελέτη πιθανών αλληλεπιδράσεων με συμβιωτικούς μικροοργανισμούς. Οι ενδιαφερόμενοι ενθαρρύνονται να επικοινωνήσουν με τον ερευνητικό σύμβουλο για περαιτέρω πληροφορίες.

Απαιτούμενα Προσόντα: Βασικό πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Γεωπονικές/Βιολογικές Επιστήμες. Απαιτείται καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας.

Χρηματοδότηση: Οι υποψήφιοι με τα κατάλληλα προσόντα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως βοηθοί διδασκαλίας, να λαμβάνουν με βάση την αριστεία τους όποτε και εάν δίνονται εσωτερικές υποτροφίες ή να συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Ερευνητικοί Σύμβουλοι: Βασίλης Φωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, vassilis.fotopoulos@cut.ac.cy

 

Μία (1) θέση στο θέμα: «Έρευνα στην χρήση εναλλακτικών κτηνοτροφικών φυτών, και παραπροϊόντων, στην διατροφή των μηρυκαστικών με σκοπό τη δημιουργία προϊόντων βελτιωμένης ποιότητας»

Περιγραφή: Ο σκοπός του ερευνητικού έργου είναι η μελέτη της χρήσης εναλλακτικών κτηνοτροφικών φυτών και παραπροϊόντων στην διατροφή των μηρυκαστικών τόσο για την βελτίωση των προϊόντων (πχ χαλλούμι), όσο και για τις πολλαπλές επιπτώσεις που έχει αυτό στο περιβάλλον, το έδαφος και την τοπική κοινωνία. Έτσι ένα μέρος της έρευνας αφορά τη χρήση των βοσκών και κτηνοτροφικών λειμώνων, όπως εφαρμόζεται σήμερα στην Κύπρο, ενώ το κύριο μέρος της έρευνας αφορά πειράματα πεδίου με νέες καλλιεργητικές πρακτικές (πχ ακαλλιέργεια), με εναλλακτικά φυτά (κτηνοτροφικά ψυχανθή, μίγματα) προσαρμοσμένα σε ξηροθερμικά κλίματα για την παραγωγή χορτονομής και τη χρήση τους στα μηρυκαστικά. Η χρήση εναλλακτικών ζωοτροφών στη διατροφή των ζώων, όπως και παραπροϊόντων πλούσιων σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα και φαινολών (πχ παρα-προϊόντα ελαιόλαδου), έχουν διερευνηθεί στο εργαστήριο μας και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας και των παραγωγών. Το διδακτορικό αυτό διερευνά (α) πιθανά εναλλακτικά χορτοδοτικά φυτά και τρόπους καλλιέργειά τους στην Κύπρο, (β) τη χρήση τους για τη διατροφή των  μηρυκαστικών, σε συνδυασμό με παραπροϊόντα, για τη δημιουργία ιδιαίτερων προϊόντων, (πχ grass-fed χαλλουμιού) (γ) την επίδραση που ενδεχομένως έχουν  στη φυσιολογία της πέψης τους, την ποσότητα/ποιότητα του γάλακτος, καθώς και στην έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στον μεταβολισμό, και (γ) την συνολική επίδραση που έχει αυτή η χρήση των νομευτικών φυτών σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο (ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα, χρήση ντόπιων ζωοτροφών, αύξηση παραγωγής χορτομάζας και δέσμευσης άνθρακα, υγεία εδαφών και βελτίωσης συγκράτησης νερού κ.α.).

Απαιτούμενα Προσόντα: Οι υποψήφιοι για την πιο πάνω θέση πρέπει να διαθέτουν Πτυχίο και Μεταπτυχιακό Τίτλο (ή μόνο Πτυχίο με βαθμό άνω του 8.5/10) από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο σε ένα από τα ακόλουθα πεδία: Γενική Γεωπονία ή Ζωική παραγωγή ή Φυτική παραγωγή ή Κτηνιατρική ή Βιολογία ή άλλο συναφή κλάδο και να θέλουν να πραγματοποιήσουν έρευνα στα χορτοδοτικά φυτά και τα μηρυκαστικά ζώα. Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας (επίπεδο C1-C2), ενώ προηγούμενη ερευνητική εμπειρία θεωρείται επιπρόσθετο προσόν.

Χρηματοδότηση: Ο υποψήφιος θα λαμβάνει χρηματοδότηση 1200 ευρώ μηνιαίως από χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί στα πλαίσια ερευνητικού έργου, ενώ δυνητικά μπορεί να απασχοληθεί και ως βοηθός διδασκαλίας, ή να λαμβάνει, με βάση την αριστεία, εσωτερική υποτροφία από το Πανεπιστήμιο ή άλλη πηγή.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Oυράνιος Τζαμαλούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, ouranios.tzamaloukas@cut.ac.cy,

 

Μία (1) θέση στο θέμα: «Πρωτεομική μελέτη και ανάλυση έκφρασης γονιδίων του μεταβολισμού του λίπους των γαλακτοκομικών προϊόντων».

Περιγραφή: Η ποιότητα του λίπους των γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίζεται με την υγεία των καταναλωτών. Στόχος της έρευνας είναι να μελετήσει σε επίπεδο μεταγραφικής και μεταφραστικής έκφρασης γονιδίων, τα μεταβολικά μονοπάτια που εμπλέκονται στις μοριακές διεργασίες καθορισμού της περιεκτικότητας του λίπους του γάλακτος σε λιπαρά οξέα, τα οποία συσχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία. Αποτελεί έρευνα για όσους διαθέτουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αντικείμενα της Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας και θα διεξαχθεί σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού.

Απαιτούμενα Προσόντα: Οι υποψήφιοι για την πιο πάνω θέση πρέπει να διαθέτουν Πτυχίο και Μεταπτυχιακό Τίτλο από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο σε ένα από τα ακόλουθα πεδία: Γεωπονία ή Κτηνιατρική ή Βιολογία ή άλλο συναφή κλάδο. Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Προηγούμενη συναφής ερευνητική εμπειρία θεωρείται επιπρόσθετο προσόν.

Χρηματοδότηση: Οι υποψήφιοι με τα κατάλληλα προσόντα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως βοηθοί διδασκαλίας, να λαμβάνουν με βάση την αριστεία όποτε και εάν δίνονται εσωτερικές υποτροφίες, να συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα ή να παρέχουν τεχνική και διοικητική υποστήριξη όταν προκύπτουν ανάγκες. Ένα μέρος του διδακτορικού θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του Εξωτερικού αξιοποιώντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+.

Ερευνητική Σύμβουλος: Δέσποινα Μιλτιάδους, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια despoina.miltiadou@cut.ac.cy

Δύο (2) θέσεις με θέμα: «Γεωργική Μικροβιολογία και Βιοτεχνολογία»

Περιγραφή: Η έρευνα μπορεί να αφορά θέματα της Γεωργικής Μικροβιολογίας και Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας όπως ενδεικτικά μελέτη μικροβιακών κοινοτήτων διαφόρων αγροδιατροφικών συστημάτων,  αγροβιομηχανικές ζυμώσεις (ανάπτυξη νέων προϊόντων, μελέτη και βελτιστοποίηση υφιστάμενων), βιοαισθητήρες για ανίχνευση μικροοργανισμών, αντιμικροβιακή αντοχή σε αγροδιατροφικά και περιβαλλοντικά οικοσυστήματα.

Απαιτούμενα Προσόντα: Οι υποψήφιοι/ες για την πιο πάνω θέση πρέπει να διαθέτουν Πτυχίο και Μεταπτυχιακό Τίτλο από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο σε ένα από τα ακόλουθα πεδία: Γεωπονικές Επιστήμες ή Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων ή Μικροβιολογία ή άλλο σχετικό πεδίο. Έμφαση στη Μικροβιολογία ή Βιοτεχνολογία ή Μοριακή Βιολογία καθώς και σχετική εργαστηριακή εμπειρία θα θεωρηθεί επιπρόσθετο προσόν. Επιπλέον, οι υποψήφιοι/ες πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και προσωπική συνέντευξη των ενδιαφερομένων. Οι αιτητές/τήτριες συστήνεται να υποβάλλουν επιστολή των ενδιαφερόντων τους στη Γεωργική Μικροβιολογία και Μικροβιακή Βιοτεχνολογία όπου αναμένεται να παρουσιάσουν πρωτοβουλία σκέψης και απόψεων.

Η ομάδα της Γεωργικής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας απασχολεί και λειτουργεί με κύριο γνώμονα τις ίσες ευκαιρίες προς όλους/ες τους/τις αιτητές/τήτριες και μέλη της.

Χρηματοδότηση: Οι υποψήφιοι με τα κατάλληλα προσόντα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως βοηθοί διδασκαλίας, να λαμβάνουν με βάση την αριστεία τους όποτε και εάν δίνονται εσωτερικές υποτροφίες ή να συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Δημήτρης Τσάλτας, Αναπληρωτής Καθηγητής, dimitris.tsaltas@cut.ac.cy