Θεμελιώθηκε η Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου


Σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος της Πανεπιστημιακής Κλινικής Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, γεγονός που εγκαινιάζει επίσημα την έναρξη του Β’ Πόλου ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο, με έργα που θα ωφελέσουν την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και την κοινωνία της Λεμεσού. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Λεμεσού Σάββας Στούππας, ο πρώην Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, οι Αρχές του Πανεπιστημίου, η ομάδα επίβλεψης του έργου και εκπρόσωποι από το Τμήμα Αποκατάστασης.

Τον θεμέλιο λίθο κατέθεσαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Στάθης Παπαδάκης και ο Πρύτανης Ανδρέας Αναγιωτός. Στην ομιλία του ο Προέδρος ανέφερε ότι «η σημερινή κατάθεση του θεμέλιου λίθου για την Κλινική Αποκατάστασης, της μοναδικής στην Κύπρο, εμπεριέχει μεγάλο συμβολισμό γιατί ουσιαστικά είναι ο θεμέλιος λίθος στον Β΄ Πόλο Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου που συμπεριλαμβάνει το Παλαιό Νοσοκομείο, την Αστυνομία, τον χώρο της Τεχνικής Σχολής καθώς και άλλους χώρους. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο το οποίο θα διαθέτει τις εγκαταστάσεις του προς όφελος των φοιτητών του Τμήματος Αποκατάστασης, αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει και κλινικές υπηρεσίες διάγνωσης και αποκατάστασης προς το ευρύ κοινό της Κύπρου». Ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι «το ΤΕΠΑΚ έχει ξεκινήσει ακόμα δύο μεγάλα έργα. Πρόκειται για την κατασκευή του κτηρίου Καλών Τεχνών στο ακίνητο Τσεριώτη κοντά στο κτήριο της Πρυτανείας και την αποκατάσταση του Ιστορικού Μεγάρου Πηλαβάκη που θα ονομαστεί Πανεπιστημιακή Δημοτική Βιβλιοθήκη. Πέραν τούτων η Υπηρεσία Διαχείρισης του Πανεπιστημίου η οποία ανέλαβε την εκποίηση των μελετών και θα έχει την ευθύνη για την επίβλεψη των κατασκευαστικών εργασιών ετοιμάζει σχέδια για τα κτήρια Κατσουνωτού, Τσακκιστού και Δράκου. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι το ΤΕΠΑΚ δυναμώνει και αναπτύσσεται, δημιουργεί έργα προς όφελος της κοινότητας του αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα και βαδίζει με σταθερά βήματα τον δρόμο του προς την ακαδημαϊκή καταξίωση». Ο Πρύτανης εξήρε επίσης τη σημασία της έναρξης εργασιών στον Β’ Πόλο και την πρόοδο των έργων τα οποία αναμένονταν για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας και Πολιτισμού και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. αλλά και Δήμο Λεμεσού, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωροταξίας και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για τη συμβολή τους στην προώθηση των έργων στο Κέντρο της Λεμεσού. Ο Πρύτανης διευκρίνισε ότι πρόκειται για το πρώτο ιδιόκτητο κτήριο το οποίο κτίζεται εκ θεμελίων από το Πανεπιστήμιο και το πρώτο βήμα αναδιαμόρφωσης του Κέντρου στην περιοχή παλαιού νοσοκομείου, το οποίο περιλαμβάνει και δημιουργία πολυόροφου χώρου στάθμευσης και κτηρίου ‘Ερευνας και Καινοτομίας.

Ο Αντιδήμαρχος Λεμεσού τόνισε ότι οι προσπάθειες όλων των Λεμεσιανών παίρνουν σάρκα και οστά, με τα έργα που το Πανεπιστήμιο δρομολογεί για το καλό ολόκληρης της πόλης.

Η Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης, Αναπλ.Καθηγήτρια Κάκια Πετεινού εξήγησε ότι η πανεπιστημιακή Κλινική θα αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη Κλινική Αποκατάστασης στην Κύπρο και στην Ελλάδα, η οποία θα προσφέρει το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα στον Τομέα της Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας σε δημόσιο πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Στο κτήριο θα στεγαστούν οι χώροι διαγνωστικών και θεραπευτικών συνεδριών λογοθεραπείας σε άτομα όλου του ηλικιακού φάσματος που παρουσιάζουν διαταραχές επικοινωνίας. Πρωτοστατώντας στον Τομέα των Επιστημών Διαταραχών Επικοινωνίας, το ΤΕΠΑΚ θα είναι σε θέση να προσφέρει κλινικές υπηρεσίες σε ενήλικες και παιδιά στη Λεμεσό και την ευρύτερη επαρχία. Η κλινική θα αποτελεί φορέα κατάρτισης, παρέχοντας στους φοιτητές του Τμήματος Αποκατάστασης ένα μοντέλο καλής πρακτικής για πρακτική εξάσκησης, το οποίο ενσωματώνει την εκπαιδευτική / θεωρητική εμπειρία με την κλινική εκπαίδευση. Τέλος, μέσω της κλινικής, θα είναι δυνατή η διεξαγωγή έρευνας αιχμής στον κλάδο της Αποκατάστασης με σκοπό την προσέλκυση εξωτερικής ερευνητικής χρηματοδότησης (εθνική και διεθνή). Η κλινική θα διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για διάφορους τύπους διαγνώσεων και θεραπείας, τεχνολογία αιχμής που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εξυπηρετεί άτομα με δυσκολίες επικοινωνίας και εκτεταμένα προγράμματα με πρώιμη παρέμβαση. Σημειώνεται ότι η κλινική θα στεγάσει και τα ερευνητικά εργαστήρια του τμήματος συμπεριλαμβανομένου του ΘΕΜΕΛΙΑΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΘΕΡΑΠΟ), του εργαστηρίου ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΟΓΟΥ (ΔΙΑΘΛΟ). Μελέτες, οι οποίες εστιάζουν στην αποκατάσταση προβλημάτων επικοινωνίας σε παιδιά και ενήλικες με νευρολογικές ασθένειες, στην Κύπρο είναι πολύ περιορισμένες. Η ίδρυση ενός καινοτόμου ερευνητικού εργαστηρίου στον τομέα της αποκατάστασης επικοινωνίας ατόμων με νευρολογικές ασθένειες, στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου θα καλύψει αυτό το ερευνητικό και θεραπευτικό κενό. Το Εργαστήριο Έρευνας και Αποκατάστασης Νευρολογικών Διαταραχών Επικοινωνίας (ΕΑΝΔΕ) θα αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα με κεντρικό άξονα την αποκατάσταση των προβλημάτων επικοινωνίας μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών νευρωνικής διέγερσης. Πρόκειται για την τεχνική Επαναλαμβανόμενης Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης (ΕΜΔ) (Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation).

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών. Σκοπός των υπηρεσιών είναι η ολοκληρωμένη αξιολόγηση λόγου και ομιλίας ώστε να προσδιορίζεται η παρουσία, ο τύπος και η σοβαρότητα των δυσκολιών και το δυνητικό όφελος από τη θεραπευτική αγωγή. Επιπρόσθετα θα παρέχεται αξιολόγηση και θεραπεία λόγου και ανάπτυξης ή βελτίωσης δεξιοτήτων ομιλίας και επικοινωνίας σε βρέφη, νήπια και παιδιά με σοβαρές δυσκολίες λόγω αναπτυξιακής ή επίκτητης αιτιολογίας (αναπτυξιακή απραξία, ειδική γλωσσική διαταραχή, γενετικά σύνδρομα, διαταραχές σίτισης και κατάποσης, διαταραχές φώνησης, καρανιορπροσωπικές ανωμαλίες, κώφωση κ.α). Το Πανεπιστήμιο θεωρεί ότι η Κλινική Αποκατάστασης θα αποτελεί κέντρο κοινωνικής προσφοράς και μοναδικό δημόσιο φορέα για ολοκληρωμένη κατάρτιση στην επικοινωνιακή αποκατάσταση, με αναγνωρισμένο Πτυχίο στον Τομέα της Λογοθεραπείας/ Λογοπαθολογίας. Η κλινική θα δέχεται παραπομπές απευθείας από πελάτες, καθώς και από γιατρούς, εκπαιδευτικούς, άλλους επαγγελματίες συναφών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας από όλη την Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο ξεκίνησε εργασίες στις 01¬.09. 20¬16 και η συμβατική διάρκεια κατασκευής είναι 55 ημερολογιακές εβδομάδες, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη του 2017. Την Τετάρτη 31 Αυγούστου υπογράφηκε μεταξύ του Πανεπιστημίου και της εργοληπτικής εταιρείας CYFIELD DEVELOPMENT PUBLIC LTD η σύμβαση για τις εργασίες κατασκευής του ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ της Σχολής Επιστημών Υγείας. Οι μελέτες για το έργο εκπονήθηκαν από την Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας (ΥΔΠ) του Πανεπιστημίου η οποία θα έχει και την ευθύνη της επίβλεψης των κατασκευαστικών εργασιών.
Η Κλινική Αποκατάστασης θα χρεώνει για τις προσφερόμενες υπηρεσίες σύμφωνα με την Πολιτική του Πανεπιστημίου και τα έσοδα θα διαχειρίζονται από το Πανεπιστήμιο.

Πρόσφατα άρθρα

‘Πράσινο’ φως για έργο μεταξύ ΤΕΠΑΚ, ΙΤΜΟ Aγίας Πετρούπολης και Δήμου Λεμεσού

‘Πράσινο’ φως για έργο μεταξύ ΤΕΠΑΚ, ΙΤΜΟ Aγίας Πετρούπολης και Δήμου Λεμεσού

Τρία Βραβεία στα Environmental Awards και HR Awards 2016 για το Τεχνολογικό
Οι διακρίσεις συνεχίζονται

Τρία Βραβεία στα Environmental Awards και HR Awards 2016 για το Τεχνολογικό
Οι διακρίσεις συνεχίζονται

Εδώ φοιτούμε. Στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο της καρδιάς μας!

Εδώ φοιτούμε. Στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο της καρδιάς μας!

Εδώ φοιτούμε. Στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο της καρδιάς μας!

Σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος της Πανεπιστημιακής Κλινικής Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, γεγονός που εγκαινιάζει επίσημα την έναρξη του Β’ Πόλου ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο, με έργα που θα ωφελέσουν την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και την κοινωνία της Λεμεσού. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Λεμεσού Σάββας Στούππας, ο πρώην Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, οι Αρχές του Πανεπιστημίου, η ομάδα επίβλεψης του έργου και εκπρόσωποι από το Τμήμα Αποκατάστασης.

Τον θεμέλιο λίθο κατέθεσαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Στάθης Παπαδάκης και ο Πρύτανης Ανδρέας Αναγιωτός. Στην ομιλία του ο Προέδρος ανέφερε ότι «η σημερινή κατάθεση του θεμέλιου λίθου για την Κλινική Αποκατάστασης, της μοναδικής στην Κύπρο, εμπεριέχει μεγάλο συμβολισμό γιατί ουσιαστικά είναι ο θεμέλιος λίθος στον Β΄ Πόλο Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου που συμπεριλαμβάνει το Παλαιό Νοσοκομείο, την Αστυνομία, τον χώρο της Τεχνικής Σχολής καθώς και άλλους χώρους. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο το οποίο θα διαθέτει τις εγκαταστάσεις του προς όφελος των φοιτητών του Τμήματος Αποκατάστασης, αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει και κλινικές υπηρεσίες διάγνωσης και αποκατάστασης προς το ευρύ κοινό της Κύπρου». Ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι «το ΤΕΠΑΚ έχει ξεκινήσει ακόμα δύο μεγάλα έργα. Πρόκειται για την κατασκευή του κτηρίου Καλών Τεχνών στο ακίνητο Τσεριώτη κοντά στο κτήριο της Πρυτανείας και την αποκατάσταση του Ιστορικού Μεγάρου Πηλαβάκη που θα ονομαστεί Πανεπιστημιακή Δημοτική Βιβλιοθήκη. Πέραν τούτων η Υπηρεσία Διαχείρισης του Πανεπιστημίου η οποία ανέλαβε την εκποίηση των μελετών και θα έχει την ευθύνη για την επίβλεψη των κατασκευαστικών εργασιών ετοιμάζει σχέδια για τα κτήρια Κατσουνωτού, Τσακκιστού και Δράκου. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι το ΤΕΠΑΚ δυναμώνει και αναπτύσσεται, δημιουργεί έργα προς όφελος της κοινότητας του αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα και βαδίζει με σταθερά βήματα τον δρόμο του προς την ακαδημαϊκή καταξίωση». Ο Πρύτανης εξήρε επίσης τη σημασία της έναρξης εργασιών στον Β’ Πόλο και την πρόοδο των έργων τα οποία αναμένονταν για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας και Πολιτισμού και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. αλλά και Δήμο Λεμεσού, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωροταξίας και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για τη συμβολή τους στην προώθηση των έργων στο Κέντρο της Λεμεσού. Ο Πρύτανης διευκρίνισε ότι πρόκειται για το πρώτο ιδιόκτητο κτήριο το οποίο κτίζεται εκ θεμελίων από το Πανεπιστήμιο και το πρώτο βήμα αναδιαμόρφωσης του Κέντρου στην περιοχή παλαιού νοσοκομείου, το οποίο περιλαμβάνει και δημιουργία πολυόροφου χώρου στάθμευσης και κτηρίου ‘Ερευνας και Καινοτομίας.

Ο Αντιδήμαρχος Λεμεσού τόνισε ότι οι προσπάθειες όλων των Λεμεσιανών παίρνουν σάρκα και οστά, με τα έργα που το Πανεπιστήμιο δρομολογεί για το καλό ολόκληρης της πόλης.

Η Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης, Αναπλ.Καθηγήτρια Κάκια Πετεινού εξήγησε ότι η πανεπιστημιακή Κλινική θα αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη Κλινική Αποκατάστασης στην Κύπρο και στην Ελλάδα, η οποία θα προσφέρει το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα στον Τομέα της Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας σε δημόσιο πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Στο κτήριο θα στεγαστούν οι χώροι διαγνωστικών και θεραπευτικών συνεδριών λογοθεραπείας σε άτομα όλου του ηλικιακού φάσματος που παρουσιάζουν διαταραχές επικοινωνίας. Πρωτοστατώντας στον Τομέα των Επιστημών Διαταραχών Επικοινωνίας, το ΤΕΠΑΚ θα είναι σε θέση να προσφέρει κλινικές υπηρεσίες σε ενήλικες και παιδιά στη Λεμεσό και την ευρύτερη επαρχία. Η κλινική θα αποτελεί φορέα κατάρτισης, παρέχοντας στους φοιτητές του Τμήματος Αποκατάστασης ένα μοντέλο καλής πρακτικής για πρακτική εξάσκησης, το οποίο ενσωματώνει την εκπαιδευτική / θεωρητική εμπειρία με την κλινική εκπαίδευση. Τέλος, μέσω της κλινικής, θα είναι δυνατή η διεξαγωγή έρευνας αιχμής στον κλάδο της Αποκατάστασης με σκοπό την προσέλκυση εξωτερικής ερευνητικής χρηματοδότησης (εθνική και διεθνή). Η κλινική θα διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για διάφορους τύπους διαγνώσεων και θεραπείας, τεχνολογία αιχμής που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εξυπηρετεί άτομα με δυσκολίες επικοινωνίας και εκτεταμένα προγράμματα με πρώιμη παρέμβαση. Σημειώνεται ότι η κλινική θα στεγάσει και τα ερευνητικά εργαστήρια του τμήματος συμπεριλαμβανομένου του ΘΕΜΕΛΙΑΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΘΕΡΑΠΟ), του εργαστηρίου ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΟΓΟΥ (ΔΙΑΘΛΟ). Μελέτες, οι οποίες εστιάζουν στην αποκατάσταση προβλημάτων επικοινωνίας σε παιδιά και ενήλικες με νευρολογικές ασθένειες, στην Κύπρο είναι πολύ περιορισμένες. Η ίδρυση ενός καινοτόμου ερευνητικού εργαστηρίου στον τομέα της αποκατάστασης επικοινωνίας ατόμων με νευρολογικές ασθένειες, στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου θα καλύψει αυτό το ερευνητικό και θεραπευτικό κενό. Το Εργαστήριο Έρευνας και Αποκατάστασης Νευρολογικών Διαταραχών Επικοινωνίας (ΕΑΝΔΕ) θα αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα με κεντρικό άξονα την αποκατάσταση των προβλημάτων επικοινωνίας μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών νευρωνικής διέγερσης. Πρόκειται για την τεχνική Επαναλαμβανόμενης Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης (ΕΜΔ) (Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation).

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών. Σκοπός των υπηρεσιών είναι η ολοκληρωμένη αξιολόγηση λόγου και ομιλίας ώστε να προσδιορίζεται η παρουσία, ο τύπος και η σοβαρότητα των δυσκολιών και το δυνητικό όφελος από τη θεραπευτική αγωγή. Επιπρόσθετα θα παρέχεται αξιολόγηση και θεραπεία λόγου και ανάπτυξης ή βελτίωσης δεξιοτήτων ομιλίας και επικοινωνίας σε βρέφη, νήπια και παιδιά με σοβαρές δυσκολίες λόγω αναπτυξιακής ή επίκτητης αιτιολογίας (αναπτυξιακή απραξία, ειδική γλωσσική διαταραχή, γενετικά σύνδρομα, διαταραχές σίτισης και κατάποσης, διαταραχές φώνησης, καρανιορπροσωπικές ανωμαλίες, κώφωση κ.α). Το Πανεπιστήμιο θεωρεί ότι η Κλινική Αποκατάστασης θα αποτελεί κέντρο κοινωνικής προσφοράς και μοναδικό δημόσιο φορέα για ολοκληρωμένη κατάρτιση στην επικοινωνιακή αποκατάσταση, με αναγνωρισμένο Πτυχίο στον Τομέα της Λογοθεραπείας/ Λογοπαθολογίας. Η κλινική θα δέχεται παραπομπές απευθείας από πελάτες, καθώς και από γιατρούς, εκπαιδευτικούς, άλλους επαγγελματίες συναφών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας από όλη την Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο ξεκίνησε εργασίες στις 01¬.09. 20¬16 και η συμβατική διάρκεια κατασκευής είναι 55 ημερολογιακές εβδομάδες, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη του 2017. Την Τετάρτη 31 Αυγούστου υπογράφηκε μεταξύ του Πανεπιστημίου και της εργοληπτικής εταιρείας CYFIELD DEVELOPMENT PUBLIC LTD η σύμβαση για τις εργασίες κατασκευής του ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ της Σχολής Επιστημών Υγείας. Οι μελέτες για το έργο εκπονήθηκαν από την Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας (ΥΔΠ) του Πανεπιστημίου η οποία θα έχει και την ευθύνη της επίβλεψης των κατασκευαστικών εργασιών.
Η Κλινική Αποκατάστασης θα χρεώνει για τις προσφερόμενες υπηρεσίες σύμφωνα με την Πολιτική του Πανεπιστημίου και τα έσοδα θα διαχειρίζονται από το Πανεπιστήμιο.