Ο Δρ Άθως Αγαπίου κατέχει δίπλωμά από τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα (2005), ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2007, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στον τομέα της Γεωπληροφορικής από το ίδιο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Επίσης, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MA) από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (2010). Το 2013, έλαβε το διδακτορικό του (PhD) στο γνωστικό πεδίο της αρχαιοτηλεπισκόπησης.
Καθ 'όλη τη διάρκεια των σπουδών του, έχει λάβει διάφορα βραβεία και υποτροφίες όπως από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος κ.ά. Τα τελευταία χρόνια, έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από ερευνητικά έργα σε ευρωπαϊκό ή περιφερειακό επίπεδο (Η2020, JPI, Interreg), όσο και σε εθνικά προγράμματα έρευνας χρηματοδοτούμενα από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).
Από το 2021 είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, κάτοχος της έδρας «Γεωπληροφορική και Παρατήρηση Γης», ενώ παράλληλα είναι ο συντονιστής των ερευνητικών δραστηριοτήτων του εργαστηρίου EOCult (Earth Observation Cultural Heritage Lab).
Από το 2022 είναι ο Υποδιευθυντής της Έδρας UNESCO στο τομέα της «Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Στόχος της Έδρας UNESCO είναι να συμβάλει μέσω της συνεργασίας με εθνικούς και διεθνείς εταίρους στις νέες εξελίξεις που σχετίζονται με τον τομέα της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, με απώτερο στόχο την διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για το συνολικό ερευνητικό του έργο, του έχει απονεμηθεί το βραβείο «Νέος Ερευνητής 2018» στον ετήσιο θεσμό «Κυπριακά Βραβεία Έρευνας» από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ). Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Stanford που πρωτοδημοσιεύτηκε το 2020, το όνομα του συγκαταλέγεται στο 2% της λιστας με τους κορυφαίους ερευνητές του κόσμου στο επί μέρους επιστημονικό του πεδίο.
Από το 2021 μέχρι και σήμερα διατελεί Εθνικός Αντιπρόσωπος της Κύπρου για τα προγράμματα του Ορίζοντα Ευρώπη ( Cluster 4 – “Digital, Industry and Space” ), ενώ προηγουμένως, το διάστημα 2017-2021 είχε διατελέσει Εθνικός Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο πρόγραμμα «Διάστημα (Space)» του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Την περίοδο 2018-2021, είχε διατελέσει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού «Εφαρμογές Πληροφορικής και Ποσοτικές Μέθοδοι στην Αρχαιολογία» (CAA-GR). Από το 2019 είναι αξιολογητής στο μεταδιδακτορικό πρόγραμμα της NASA (NASA Postdoctoral Program), ενώ είναι επιστημονικός αξιολογητής σε διάφορα ευρωπαϊκα και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Από το 2022 είναι ο επιστημονικός υπέθυνος του ευρωπαϊκό έργου «Civil engineering and geomatics innovative research on heritage» με ακρώνυμο ENGINEER, το οποίο και χρηματοδοτείται από το πλαίσιο Ορίζοντα Ευρώπης. Το ερευνητικό έργο ENGINEER επικεντρώνεται στα καινοτόμα ερευνητικά πεδία που ασχολούνται με την τεκμηρίωση, την ψηφιοποίηση, την οπτικοποίηση, την ανταλλαγή δεδομένων, τη δομική μελέτη, τη σεισμική και τη μηχανική συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων μνημείων και τοπίων.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τους τομείς της Παρατήρησης Γης και Γεωπληροφορικής που προορίζονται για αρχαιολογική έρευνα και τοπία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δημοσιεύσεις του σε επιστημονικά άρθρα και πρακτικά συνεδρίων, μπορείτε να βρείτε στο Scopus, Web of Science, Google Scholar όπως επίσης και στο Research Gate.