Κυπριακή Διακήρυξη για τους Ενδοκρινικούς Διαταράκτες και τις Επιπτώσεις τους στην Ανθρώπινη Υγεία και στα Οικοσυστήματα


Νέα-Ανακοινώσεις

Η πρώτη δημοσιοποίηση της Κυπριακής Διακήρυξης για τους Ενδοκρινικούς Διαταράκτες και τις Επιπτώσεις τους στην Ανθρώπινη Υγεία και στα Οικοσυστήματα έλαβε χώρα την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023, στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Οι EDCs είναι πλέον παντού στην καθημερινή μας ζωή; είναι κυρίως χημικές ουσίες που μιμούνται ή εμποδίζουν τη δράση των φυσικών ορμονών στο ανθρώπινο σώμα. Οι κύριες ομάδες EDCs είναι διάφοροι πλαστικοποιητές που βρίσκονται σε πλαστικά προϊόντα και υλικά συσκευασίας τροφίμων, αλλά και φυτοφάρμακα. Βρίσκονται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως καλλυντικά ή προϊόντα προσωπικής υγιεινής, π.χ., σαμπουάν.

Η Διακήρυξη συντάχθηκε από μέλη του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ και της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Κύπρου και συνυπογράφηκε από κλινικούς ιατρούς, ακαδημαϊκούς δημόσιας υγείας, επαγγελματίες υγείας, διαιτολόγους, βιοχημικούς, εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας, νεαρούς ερευνητές και φοιτητές.

Η εκπρόσωπος της Υπουργού Υγείας, η Δρ. Δ. Λουκά-Χριστοδούλου, ανάγνωσε τον χαιρετισμό της Υπουργού Δρ. Κανάρη, και κήρυξη την έναρξη των εργασιών της ημερίδας. Η Υπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία των διοργανωτών για το θέμα των ενδοκρινικών διαταρακτών. Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και γενικότερα η διαφώτιση του κοινού, σχετικά με τις επιπτώσεις των ενδοκρινικών διαταρακτών στην ανθρώπινη υγεία και στα οικοσυστήματα θεωρείται επιβεβλημένη για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιοριστεί η έκθεση του πληθυσμού σε ενδοκρινικούς διαταράκτες.

Ο Πρόεδρος της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Ν. Σκορδής, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των ενδοκρινολογικών διαταρακτών (EDCs) στην αναπαραγωγή. Οι EDCs είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι κατά την περίοδο πριν και κατά την κύηση, όπως επίσης και για την ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών. O Δρ. Σκορδής αναφέρθηκε στη παρατηρούμενη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης και της ποιότητας του σπέρματος σε σημαντικό ποσοστό των ανδρών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης. Ταυτόχρονα, οι συγγενείς δυσπλασίες, όπως ο υποσπαδίας (δυσπλασία του πέους) και οι μη κατερχόμενοι όρχεις αυξάνονται ή σταθεροποιούνται πλέον σε δυσμενώς υψηλά επίπεδα.

Η Δρ. Τ. Κυπριανίδου-Λεοντίδου, Προϊστάμενη Κλάδου Χημικής Προστασίας και Ασφάλειας Υπηρεσιών, στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες. Συζήτησε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2023 ενέκρινε σημάνσεις για ενδοκρινικούς διαταράκτες σε ετικέτες καταναλωτικών προϊόντων, ανάλογα με τις επιπτώσεις αυτών είτε στην ανθρώπινη υγεία ή στο περιβάλλον.

Ο Δρ. Α. Κυριάκου, Ειδικός Ενδοκρινολόγος και Διαβητολόγος, Ερευνητικός Συνεργάτης, στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ ανέλυσε τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, και τις βλάβες που μπορεί να του επιφέρουν οι λεγόμενοι θυρεοειδικοί διαταράκτες. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε επιπτώσεις διαφόρων ενδοκρινικών διαταρακτών όπως δισφαινόλες, φθαλικοί εστέρες και οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ενώσεις (PFAS) στις ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα, αλλά και την συσχέτιση κάποιων EDCs με το καρκίνο του θυρεοειδή.

Ο Δρ. Κ.Χ. Μακρής, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ ανέφερε ότι οι EDCs έχουν κάποια ιδιόμορφα χαρακτηριστικά τοξικότητας. Οι αρνητικές τους επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να εκδηλωθούν ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές δόσεις, σε επίπεδα που μπορεί να θεωρούνται ασφαλή για μεμονωμένα χημικά που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των EDCs. Ο επιπολασμός των ενδοκρινολογικών και μεταβολικών ασθενειών είναι υψηλότερος από ότι πριν από 20-30 χρόνια στην Κύπρο. Η αύξηση χρήσης διαγνωστικών εργαλείων δεν μπορεί να εξηγήσει όλα τα νέα περιστατικά των ενδοκρινολογικών και μεταβολικών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου και των ορμονικών καρκίνων, και πιθανώς να εμπλέκονται οι EDCs,.

Η κα. Π. Κουτσόφτα, Διευθύντρια του Έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free”, παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιούν για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, και ειδικότερα στις παραλιακές περιοχές της Κύπρου. Η πανίδα και η χλωρίδα έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την ευρεία χρήση των EDCs, τα οποία πλέον ανιχνεύονται στα κυπριακά οικοσυστήματα σε συχνή βάση, και μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν στους ανθρώπους.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι και οι ομιλητές συμφώνησαν να συνυπογραφεί η Διακήρυξη και από άλλους οργανισμούς, επιστημονικές εταιρίες, ιδιωτικές εταιρίες και το κοινό.

Επίσης, συνυπογράφηκαν και οι πιο κάτω συστάσεις για τους ι) επαγγελματίες υγείας, και ιι) προς τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

Συστάσεις σε επαγγελματίες υγείας

1. Οξείες εκθέσεις σε EDCs: Συνιστάται η εξοικείωση των επαγγελματιών με τα κλινικά συμπτώματα της οξείας δηλητηρίασης από τους κύριους τύπους ορισμένων EDCs, όπως τα φυτοφάρμακα.

2. Χρόνιες εκθέσεις EDCs: Συνιστάται η εξοικείωση με τις επιδράσεις των χρόνιων εκθέσεων και τις οδούς έκθεσης από τους κύριους τύπους φυτοφαρμάκων ή και άλλων EDCs.

3. Αναγνώριση της σήμανσης επικινδυνότητας που σχετίζεται με χημικές ουσίες σε καταναλωτικά προϊόντα: Συνιστάται η κατανόηση των πληροφοριών σε ετικέτες προϊόντων, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας κατά τη χρήση του προϊόντος.

4. Συμβουλευτικές υπηρεσίες: Είναι χρήσιμες οι επαφές με γονείς και συστήνεται η ενημέρωσή τους σχετικά με τη χρήση των EDCs και την πιθανή έκθεσή τους σε αυτές τις ουσίες που μπορεί να υπάρχουν μέσα ή γύρω από το σπίτι τους. Υπάρχει η ανάγκη παροχής περαιτέρω καθοδήγησης αναφορικά με τρόπους προστασίας και πρόληψης. Συστήνεται η χρήση προϊόντων μειωμένου κινδύνου, και η εφαρμογή πρακτικών για ασφαλή αποθήκευση των επικίνδυνων χημικών προϊόντων.

5. Προαγωγή της υγείας: Θεωρούνται σημαντικές οι συνεργασίες με σχολεία και κυβερνητικούς φορείς για την αποφυγή, ή τη χρήση λιγότερο επικίνδυνων χημικών προϊόντων που περιέχουν ενδοκρινικούς διαταράκτες και υγιεινών παρεμβάσεων στα σχολεία.

Συστάσεις προς τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα

1. Προτείνεται ο καθορισμός υπηρεσιών για τη διαχείριση της οξείας τοξικότητας, αλλά και της χρόνιας έκθεσης σε EDCs ακόμη και σε χαμηλή δόση

2. Μάρκετινγκ: Είναι σημαντικό όπως προϊόντα με EDCs που προωθούνται στην αγορά δεν είναι ελκυστικά για τα παιδιά, και ότι μειώνεται η διάθεση πλαστικών προϊόντων στην αγορά.

3. Μείωση έκθεσης: Αποτελεί ένα από τους θεμελιώδεις στόχους της Διακήρυξης, που είναι η μείωση της έκθεσης σε EDCs, συνολικά. Συνιστάται η προώθηση πρακτικών εφαρμογών και παρεμβάσεων που ελαχιστοποιούν την έκθεση του γενικού πληθυσμού, και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, όπως των παιδιών, καθώς και προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αγωγή υγείας και την προώθηση δραστικής μείωσης των χημικών στο περιβάλλον.

4. Αναφορά: Αποτελεί ανάγκη η αναβάθμιση του Κέντρου Δηλητηριάσεων και οι υπηρεσίες που προσφέρει με μια μεγάλη βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει και τους EDCs, όπως και η ανάγκη δημιουργίας μιας 24-ωρης σχετικής υπηρεσίας.

5. Ασφάλεια: Η αξιολόγηση της ασφάλειας των EDCs θα πρέπει να συνεχίσει και να αναπτυχθεί περαιτέρω με τα εργαλεία της ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης. Η ανάπτυξη ανθρώπινων βιοδεικτών έκθεσης σε EDCs, όπως μια μέτρηση ούρων ή αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της έκθεσης ή/και των επιπτώσεων στην υγεία. Η τοξικότητα κατά την περίοδο ανάπτυξης του εμβρύου/παιδιού, συμπεριλαμβανομένης της ενδοκρινικής διαταραχής θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κατά την αξιολόγηση νέων χημικών ουσιών για αδειοδότηση ή επανακαταχώρηση υφιστάμενων προϊόντων.

6. Προώθηση λιγότερο τοξικών εναλλακτικών λύσεων έναντι των EDCs: Συνιστάται η αύξηση των οικονομικών κινήτρων για τους καλλιεργητές που υιοθετούν την ολοκληρωμένη διαχείριση γεωργίας (IPM), συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο τοξικών φυτοφαρμάκων. Θα βοηθήσει πολύ η υποστήριξη του Κράτους στην έρευνα για την επέκταση και τη βελτίωση της IPM στη γεωργία και στον έλεγχο παρασίτων και εντόμων γενικότερα. Προτείνεται επίσης η προώθηση βιοπλαστικών υλικών συσκευασίας και μείωση στη χρήση πλαστικών μιας χρήσης για συσκευασίες τροφίμων και ποτών.

7. Έρευνα: Υποστήριξη επιδημιολογικής έρευνας για τον καλύτερο εντοπισμό και κατανόηση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με την έκθεση παιδιών και εγκύων, αλλά και του γενικού πληθυσμού σε EDCs.

8. Εκπαίδευση και υποστήριξη παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και διαφώτισης: Είναι σημαντική η υποστήριξη των εκπαιδευτικών προσπαθειών των επαγγελματιών υγείας για την αύξηση της ικανότητας μείωσης της έκθεσης σε EDCs και των πιθανών χρόνιων επιπτώσεων των EDCs στα παιδιά. Επίσης, απαιτείται η ανάπτυξη προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης παιδιών σε σχολεία για τους κινδύνους των EDCs.

Για περισσότερες πληροφορίες:

 ciieph@cut.ac.cy

 +357-25002398

Πρωταρχικό μέλημα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την περιβαλλοντική και δημόσια υγεία του ΤΕΠΑΚ είναι η συνέχιση της αξιόπιστης παροχής εκπαιδευτικών προγραμμάτων υψηλής ποιότητας για νέους και υφιστάμενους επαγγελματίες δημόσιας υγείας, καθώς και η συλλογή ερευνητικών δεδομένων για την απάντηση κρίσιμων ερωτημάτων δημόσιας υγείας που θέτει η κυπριακή κοινωνία.

--------------------------------------------------------

Πρόσφατα άρθρα

Εκλέχτηκαν οι νέες Πρυτανικές Αρχές του ΤΕΠΑΚ: Πρύτανης επανεκλέχτηκε ο Π. Ζαφείρης

Εκλέχτηκαν οι νέες Πρυτανικές Αρχές του ΤΕΠΑΚ: Πρύτανης επανεκλέχτηκε ο Π. Ζαφείρης

Η 3η διάλεξη του ΤΕΠΑΚ στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου: «Η βιοτεχνολογία στην υπηρεσία της παραγωγής τροφίμων στην Κύπρο»

Η 3η διάλεξη του ΤΕΠΑΚ στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου: «Η βιοτεχνολογία στην υπηρεσία της παραγωγής τροφίμων στην Κύπρο»

Το ΤΕΠΑΚ υπέγραψε Συμφωνία Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Thammasat της Ταϊλάνδης

Το ΤΕΠΑΚ υπέγραψε Συμφωνία Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Thammasat της Ταϊλάνδης

Το ΤΕΠΑΚ υπέγραψε Συμφωνία Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Thammasat της Ταϊλάνδης

Η πρώτη δημοσιοποίηση της Κυπριακής Διακήρυξης για τους Ενδοκρινικούς Διαταράκτες και τις Επιπτώσεις τους στην Ανθρώπινη Υγεία και στα Οικοσυστήματα έλαβε χώρα την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023, στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Οι EDCs είναι πλέον παντού στην καθημερινή μας ζωή; είναι κυρίως χημικές ουσίες που μιμούνται ή εμποδίζουν τη δράση των φυσικών ορμονών στο ανθρώπινο σώμα. Οι κύριες ομάδες EDCs είναι διάφοροι πλαστικοποιητές που βρίσκονται σε πλαστικά προϊόντα και υλικά συσκευασίας τροφίμων, αλλά και φυτοφάρμακα. Βρίσκονται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως καλλυντικά ή προϊόντα προσωπικής υγιεινής, π.χ., σαμπουάν.

Η Διακήρυξη συντάχθηκε από μέλη του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ και της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Κύπρου και συνυπογράφηκε από κλινικούς ιατρούς, ακαδημαϊκούς δημόσιας υγείας, επαγγελματίες υγείας, διαιτολόγους, βιοχημικούς, εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας, νεαρούς ερευνητές και φοιτητές.

Η εκπρόσωπος της Υπουργού Υγείας, η Δρ. Δ. Λουκά-Χριστοδούλου, ανάγνωσε τον χαιρετισμό της Υπουργού Δρ. Κανάρη, και κήρυξη την έναρξη των εργασιών της ημερίδας. Η Υπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία των διοργανωτών για το θέμα των ενδοκρινικών διαταρακτών. Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και γενικότερα η διαφώτιση του κοινού, σχετικά με τις επιπτώσεις των ενδοκρινικών διαταρακτών στην ανθρώπινη υγεία και στα οικοσυστήματα θεωρείται επιβεβλημένη για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιοριστεί η έκθεση του πληθυσμού σε ενδοκρινικούς διαταράκτες.

Ο Πρόεδρος της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Ν. Σκορδής, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των ενδοκρινολογικών διαταρακτών (EDCs) στην αναπαραγωγή. Οι EDCs είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι κατά την περίοδο πριν και κατά την κύηση, όπως επίσης και για την ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών. O Δρ. Σκορδής αναφέρθηκε στη παρατηρούμενη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης και της ποιότητας του σπέρματος σε σημαντικό ποσοστό των ανδρών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης. Ταυτόχρονα, οι συγγενείς δυσπλασίες, όπως ο υποσπαδίας (δυσπλασία του πέους) και οι μη κατερχόμενοι όρχεις αυξάνονται ή σταθεροποιούνται πλέον σε δυσμενώς υψηλά επίπεδα.

Η Δρ. Τ. Κυπριανίδου-Λεοντίδου, Προϊστάμενη Κλάδου Χημικής Προστασίας και Ασφάλειας Υπηρεσιών, στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες. Συζήτησε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2023 ενέκρινε σημάνσεις για ενδοκρινικούς διαταράκτες σε ετικέτες καταναλωτικών προϊόντων, ανάλογα με τις επιπτώσεις αυτών είτε στην ανθρώπινη υγεία ή στο περιβάλλον.

Ο Δρ. Α. Κυριάκου, Ειδικός Ενδοκρινολόγος και Διαβητολόγος, Ερευνητικός Συνεργάτης, στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ ανέλυσε τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, και τις βλάβες που μπορεί να του επιφέρουν οι λεγόμενοι θυρεοειδικοί διαταράκτες. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε επιπτώσεις διαφόρων ενδοκρινικών διαταρακτών όπως δισφαινόλες, φθαλικοί εστέρες και οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ενώσεις (PFAS) στις ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα, αλλά και την συσχέτιση κάποιων EDCs με το καρκίνο του θυρεοειδή.

Ο Δρ. Κ.Χ. Μακρής, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ ανέφερε ότι οι EDCs έχουν κάποια ιδιόμορφα χαρακτηριστικά τοξικότητας. Οι αρνητικές τους επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να εκδηλωθούν ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές δόσεις, σε επίπεδα που μπορεί να θεωρούνται ασφαλή για μεμονωμένα χημικά που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των EDCs. Ο επιπολασμός των ενδοκρινολογικών και μεταβολικών ασθενειών είναι υψηλότερος από ότι πριν από 20-30 χρόνια στην Κύπρο. Η αύξηση χρήσης διαγνωστικών εργαλείων δεν μπορεί να εξηγήσει όλα τα νέα περιστατικά των ενδοκρινολογικών και μεταβολικών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου και των ορμονικών καρκίνων, και πιθανώς να εμπλέκονται οι EDCs,.

Η κα. Π. Κουτσόφτα, Διευθύντρια του Έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free”, παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιούν για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, και ειδικότερα στις παραλιακές περιοχές της Κύπρου. Η πανίδα και η χλωρίδα έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την ευρεία χρήση των EDCs, τα οποία πλέον ανιχνεύονται στα κυπριακά οικοσυστήματα σε συχνή βάση, και μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν στους ανθρώπους.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι και οι ομιλητές συμφώνησαν να συνυπογραφεί η Διακήρυξη και από άλλους οργανισμούς, επιστημονικές εταιρίες, ιδιωτικές εταιρίες και το κοινό.

Επίσης, συνυπογράφηκαν και οι πιο κάτω συστάσεις για τους ι) επαγγελματίες υγείας, και ιι) προς τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

Συστάσεις σε επαγγελματίες υγείας

1. Οξείες εκθέσεις σε EDCs: Συνιστάται η εξοικείωση των επαγγελματιών με τα κλινικά συμπτώματα της οξείας δηλητηρίασης από τους κύριους τύπους ορισμένων EDCs, όπως τα φυτοφάρμακα.

2. Χρόνιες εκθέσεις EDCs: Συνιστάται η εξοικείωση με τις επιδράσεις των χρόνιων εκθέσεων και τις οδούς έκθεσης από τους κύριους τύπους φυτοφαρμάκων ή και άλλων EDCs.

3. Αναγνώριση της σήμανσης επικινδυνότητας που σχετίζεται με χημικές ουσίες σε καταναλωτικά προϊόντα: Συνιστάται η κατανόηση των πληροφοριών σε ετικέτες προϊόντων, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας κατά τη χρήση του προϊόντος.

4. Συμβουλευτικές υπηρεσίες: Είναι χρήσιμες οι επαφές με γονείς και συστήνεται η ενημέρωσή τους σχετικά με τη χρήση των EDCs και την πιθανή έκθεσή τους σε αυτές τις ουσίες που μπορεί να υπάρχουν μέσα ή γύρω από το σπίτι τους. Υπάρχει η ανάγκη παροχής περαιτέρω καθοδήγησης αναφορικά με τρόπους προστασίας και πρόληψης. Συστήνεται η χρήση προϊόντων μειωμένου κινδύνου, και η εφαρμογή πρακτικών για ασφαλή αποθήκευση των επικίνδυνων χημικών προϊόντων.

5. Προαγωγή της υγείας: Θεωρούνται σημαντικές οι συνεργασίες με σχολεία και κυβερνητικούς φορείς για την αποφυγή, ή τη χρήση λιγότερο επικίνδυνων χημικών προϊόντων που περιέχουν ενδοκρινικούς διαταράκτες και υγιεινών παρεμβάσεων στα σχολεία.

Συστάσεις προς τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα

1. Προτείνεται ο καθορισμός υπηρεσιών για τη διαχείριση της οξείας τοξικότητας, αλλά και της χρόνιας έκθεσης σε EDCs ακόμη και σε χαμηλή δόση

2. Μάρκετινγκ: Είναι σημαντικό όπως προϊόντα με EDCs που προωθούνται στην αγορά δεν είναι ελκυστικά για τα παιδιά, και ότι μειώνεται η διάθεση πλαστικών προϊόντων στην αγορά.

3. Μείωση έκθεσης: Αποτελεί ένα από τους θεμελιώδεις στόχους της Διακήρυξης, που είναι η μείωση της έκθεσης σε EDCs, συνολικά. Συνιστάται η προώθηση πρακτικών εφαρμογών και παρεμβάσεων που ελαχιστοποιούν την έκθεση του γενικού πληθυσμού, και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, όπως των παιδιών, καθώς και προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αγωγή υγείας και την προώθηση δραστικής μείωσης των χημικών στο περιβάλλον.

4. Αναφορά: Αποτελεί ανάγκη η αναβάθμιση του Κέντρου Δηλητηριάσεων και οι υπηρεσίες που προσφέρει με μια μεγάλη βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει και τους EDCs, όπως και η ανάγκη δημιουργίας μιας 24-ωρης σχετικής υπηρεσίας.

5. Ασφάλεια: Η αξιολόγηση της ασφάλειας των EDCs θα πρέπει να συνεχίσει και να αναπτυχθεί περαιτέρω με τα εργαλεία της ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης. Η ανάπτυξη ανθρώπινων βιοδεικτών έκθεσης σε EDCs, όπως μια μέτρηση ούρων ή αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της έκθεσης ή/και των επιπτώσεων στην υγεία. Η τοξικότητα κατά την περίοδο ανάπτυξης του εμβρύου/παιδιού, συμπεριλαμβανομένης της ενδοκρινικής διαταραχής θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κατά την αξιολόγηση νέων χημικών ουσιών για αδειοδότηση ή επανακαταχώρηση υφιστάμενων προϊόντων.

6. Προώθηση λιγότερο τοξικών εναλλακτικών λύσεων έναντι των EDCs: Συνιστάται η αύξηση των οικονομικών κινήτρων για τους καλλιεργητές που υιοθετούν την ολοκληρωμένη διαχείριση γεωργίας (IPM), συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο τοξικών φυτοφαρμάκων. Θα βοηθήσει πολύ η υποστήριξη του Κράτους στην έρευνα για την επέκταση και τη βελτίωση της IPM στη γεωργία και στον έλεγχο παρασίτων και εντόμων γενικότερα. Προτείνεται επίσης η προώθηση βιοπλαστικών υλικών συσκευασίας και μείωση στη χρήση πλαστικών μιας χρήσης για συσκευασίες τροφίμων και ποτών.

7. Έρευνα: Υποστήριξη επιδημιολογικής έρευνας για τον καλύτερο εντοπισμό και κατανόηση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με την έκθεση παιδιών και εγκύων, αλλά και του γενικού πληθυσμού σε EDCs.

8. Εκπαίδευση και υποστήριξη παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και διαφώτισης: Είναι σημαντική η υποστήριξη των εκπαιδευτικών προσπαθειών των επαγγελματιών υγείας για την αύξηση της ικανότητας μείωσης της έκθεσης σε EDCs και των πιθανών χρόνιων επιπτώσεων των EDCs στα παιδιά. Επίσης, απαιτείται η ανάπτυξη προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης παιδιών σε σχολεία για τους κινδύνους των EDCs.

Για περισσότερες πληροφορίες:

 ciieph@cut.ac.cy

 +357-25002398

Πρωταρχικό μέλημα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την περιβαλλοντική και δημόσια υγεία του ΤΕΠΑΚ είναι η συνέχιση της αξιόπιστης παροχής εκπαιδευτικών προγραμμάτων υψηλής ποιότητας για νέους και υφιστάμενους επαγγελματίες δημόσιας υγείας, καθώς και η συλλογή ερευνητικών δεδομένων για την απάντηση κρίσιμων ερωτημάτων δημόσιας υγείας που θέτει η κυπριακή κοινωνία.

--------------------------------------------------------