Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του ΤΕΠΑ


Νέα-Ανακοινώσεις

Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υποδέχθηκε τον κ. Gunther Krichbaum, Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στη Λεμεσό. Τον Υπουργό συνόδευαν ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Δρ. Hans Peter Jugel, καθώς και ο Υπουργικός Σύμβουλος και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αποστολής της Γερμανικής Πρεσβείας, Δρ. Dirk Roland Haupt.

Τον Υπουργό καλωσόρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου και Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Διόφαντος Χατζημιτσής, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία του Υπουργού προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχρονική και στρατηγική συνεργασία Γερμανίας και Κύπρου στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σχεδόν εικοσαετή συνεργασία με τη Γερμανία στον τομέα του διαστήματος και της γεωπληροφορικής, η οποία ξεκίνησε στο ΤΕΠΑΚ και συνεχίζεται μέσω του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ.

Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ δημιουργήθηκε το 2020, με έδρα τη Λεμεσό, μέσω του Ευρωπαϊκού Έργου «EXCELSIOR», και αποτελεί τη συνέχεια του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ, το οποίο λειτουργεί από το 2007. Το Έργο EXCELSIOR είναι το ακρωνύμιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Excellence Research Centre for Earth Surveillance and Space Based Monitoring of the Environment, το οποίο χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 «Spreading Excellence and Widening Participation – Teaming Phase 2», με συνολική χρηματοδότηση πέραν των 38 εκατομμυρίων ευρώ.

Στρατηγικοί εταίροι της κοινοπραξίας του έργου EXCELSIOR είναι, μεταξύ άλλων, το German Aerospace Center (DLR) – Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο, το Leibniz Institute for Tropospheric Research (TROPOS) – Ινστιτούτο Leibniz για τη Μελέτη της Τροπόσφαιρας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Καθ. Χατζημιτσής έκανε εκτενή αναφορά στη συνεργασία του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ με πέραν των 30 γερμανικών οργανισμών, εταιρειών και πανεπιστημίων στους τομείς της διαστημικής τεχνολογίας, της γεωπληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης, σε εφαρμογές όπως: Περιβάλλον και Κλίμα (ατμόσφαιρα, γεωργία, διαχείριση υδάτινων πόρων κ.ά.), Ανθεκτικές Κοινωνίες (πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, ενέργεια, θαλάσσια επιτήρηση, διαχείριση αρχαιολογικών χώρων κ.ά.), Ανάλυση Μεγάλων Γεωδεδομένων, καθώς και στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Το Κέντρο απασχολεί άνω των 110 εργαζομένων και λειτουργεί σε τέσσερις τοποθεσίες στη Λεμεσό.

Παρουσιάστηκαν, επίσης, οι δύο εθνικές στρατηγικές υποδομές που λειτουργούν πλήρως: ο Σταθμός Λήψης Δορυφορικών Δεδομένων sDAS, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το

German Aerospace Center (DLR) και την Cyta, διαθέτοντας κεραία 9,3 μέτρων πολλαπλών συχνοτήτων και ολοκληρωμένη δυνατότητα λήψης, επεξεργασίας και διάχυσης δεδομένων, καθώς και το Κυπριακό Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Τηλεπισκόπησης CARO, που δημιουργήθηκε με τη συμβολή του Leibniz Institute for Tropospheric Research (TROPOS). Οι δύο υποδομές αντιπροσωπεύουν επένδυση ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας ουσιαστικά τις εθνικές και ευρωπαϊκές δυνατότητες σε διαστημικές και περιβαλλοντικές εφαρμογές.

Ο Καθ. Χατζημιτσής αναφέρθηκε και στη στρατηγική συνεργασία με το AZO Space, που διαχειρίζεται το Κέντρο Επιχειρηματικής Θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος της Βαυαρίας – ESA BIC Bavaria, καθώς και στην πολύπλευρη συμβολή της Γερμανικής Πρεσβείας στην Κύπρο μέσω δράσεων σε συνέδρια, ημερίδες, διασύνδεσης με γερμανικές και κυπριακές εταιρείες, καθώς και στην τιμητική συνεισφορά του Δρ. Haupt ως μέντορα στο Space BIC by Eratosthenes CoE.

Στη συνέχεια, ο Καθ. Χατζημιτσής πρότεινε τη διοργάνωση της 1ης ημερίδας Διαστήματος και Άμυνας μεταξύ Γερμανίας και Κύπρου (1st Germany–Cyprus Space & Defence Day) στο πλαίσιο του High Level Forum ‘From Space to Solutions’, το οποίο συνδιοργανώνεται με το ΚΕΒΕ – Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου και θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 8 Ιουνίου, υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, κ. Γιάννης Τσουλόφτας, και ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Γιάννης Αρμεύτης. Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού, κ. Γιάννης Τσουλόφτας, δήλωσε την πρόθεση για ενίσχυση της συνεργασίας με αρμόδιους γερμανικούς φορείς, με έμφαση στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρίας και σύγχρονων πρακτικών που μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, στην ενδυνάμωση του θεσμικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη θετική και ουσιαστική συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, ιδίως στον τομέα της ανάπτυξης ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων και Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών, που υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της διοίκησης. Όπως συμπλήρωσε, η συνεργασία μας με το Κέντρο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου οράματος για τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στενά συνδεδεμένου με την έρευνα, την καινοτομία και τα διεθνή δίκτυα διαστημικής τεχνολογίας.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Γιάννης Αρμεύτης, υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού αποστέλλει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη προχωρά μέσα από τη συνεργασία, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κοινό όραμα για πιο ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μέλλον. Όπως ανέφερε, ως Δήμος Λεμεσού, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με γερμανικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ενώ σημείωσε ότι ο Δήμος επιδιώκει βαθύτερες συνέργειες στους τομείς της καινοτομίας, των εφαρμογών έξυπνων πόλεων, των στρατηγικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της νεανικής επιχειρηματικότητας, υπενθυμίζοντας ότι η Λεμεσός συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, μέχρι το 2030. Παράλληλα, τόνισε ότι το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ

αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχει η ευρωπαϊκή συνεργασία και υπογράμμισε ότι σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την κλιματική αλλαγή, τις περιβαλλοντικές πιέσεις και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η επένδυση σε διαστημικές τεχνολογίες και λύσεις που βασίζονται σε δεδομένα δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά είναι στρατηγική αναγκαιότητα.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Gunther Krichbaum ανέδειξε τη στρατηγική σημασία του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του ΤΕΠΑΚ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητες στην Παρατήρηση Γης, στη γεωχωρική ανάλυση και στην κλιματική παρακολούθηση ενισχύουν την ευρωπαϊκή ετοιμότητα, ανθεκτικότητα και τεχνολογική αυτονομία. Χαιρέτισε επίσης την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Συνδεδεμένου Μέλους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος – ESA, εκφράζοντας τη στήριξη της Γερμανίας στη μελλοντική ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή πορεία του Κέντρου. Επιπλέον, τόνισε το σημαντικό ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και της άμυνας, τομείς που ήδη το Κέντρο καλύπτει και σκοπεύει να ενδυναμώσει με συνεργασίες και έργα με γερμανικούς και άλλους οργανισμούς.

Το 2026 αποτελεί έτος ορόσημο για το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο του ως ευρωπαϊκού κόμβου για την Παρατήρηση Γης και τη διαστημική καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέρα από αυτήν.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον εξοχότατο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Δρ. Hans Peter Jugel, και στον Υπουργικό Σύμβουλο και Αναπληρωτή Επικεφαλή Αποστολή της Γερμανικής Πρεσβείας, Δρ. Dirk Roland Haupt για την έμπρακτη υποστήριξη των Γερμανικών εταίρων – DLR και TROPOS - και της Πρεσβείας στην δημιουργία του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης με κοινό όραμα της διακρατικής συνεργασίας Γερμανίας – Κύπρου στον τομέα της εφαρμοσμένης διαστημικής τεχνολογίας.

Σχετικοί Σύνδεσμοι

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ με το Αναρρωτήριο Γιώρκειον – Πότσου Λτδ και το Ίδρυμα ΙΘΑΚΗ

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ με το Αναρρωτήριο Γιώρκειον – Πότσου Λτδ και το Ίδρυμα ΙΘΑΚΗ

Τοιχογραφία από φοιτήτρια του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ στο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΔ’ – Μέσα Γειτονιάς

Τοιχογραφία από φοιτήτρια του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ στο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΔ’ – Μέσα Γειτονιάς

Έκθεση Αποφοίτων Εικαστικών: CUTS 2025

Έκθεση Αποφοίτων Εικαστικών: CUTS 2025

Έκθεση Αποφοίτων Εικαστικών: CUTS 2025

Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υποδέχθηκε τον κ. Gunther Krichbaum, Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στη Λεμεσό. Τον Υπουργό συνόδευαν ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Δρ. Hans Peter Jugel, καθώς και ο Υπουργικός Σύμβουλος και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αποστολής της Γερμανικής Πρεσβείας, Δρ. Dirk Roland Haupt.

Τον Υπουργό καλωσόρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου και Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Διόφαντος Χατζημιτσής, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία του Υπουργού προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχρονική και στρατηγική συνεργασία Γερμανίας και Κύπρου στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σχεδόν εικοσαετή συνεργασία με τη Γερμανία στον τομέα του διαστήματος και της γεωπληροφορικής, η οποία ξεκίνησε στο ΤΕΠΑΚ και συνεχίζεται μέσω του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ.

Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ δημιουργήθηκε το 2020, με έδρα τη Λεμεσό, μέσω του Ευρωπαϊκού Έργου «EXCELSIOR», και αποτελεί τη συνέχεια του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ, το οποίο λειτουργεί από το 2007. Το Έργο EXCELSIOR είναι το ακρωνύμιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Excellence Research Centre for Earth Surveillance and Space Based Monitoring of the Environment, το οποίο χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 «Spreading Excellence and Widening Participation – Teaming Phase 2», με συνολική χρηματοδότηση πέραν των 38 εκατομμυρίων ευρώ.

Στρατηγικοί εταίροι της κοινοπραξίας του έργου EXCELSIOR είναι, μεταξύ άλλων, το German Aerospace Center (DLR) – Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο, το Leibniz Institute for Tropospheric Research (TROPOS) – Ινστιτούτο Leibniz για τη Μελέτη της Τροπόσφαιρας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Καθ. Χατζημιτσής έκανε εκτενή αναφορά στη συνεργασία του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ με πέραν των 30 γερμανικών οργανισμών, εταιρειών και πανεπιστημίων στους τομείς της διαστημικής τεχνολογίας, της γεωπληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης, σε εφαρμογές όπως: Περιβάλλον και Κλίμα (ατμόσφαιρα, γεωργία, διαχείριση υδάτινων πόρων κ.ά.), Ανθεκτικές Κοινωνίες (πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, ενέργεια, θαλάσσια επιτήρηση, διαχείριση αρχαιολογικών χώρων κ.ά.), Ανάλυση Μεγάλων Γεωδεδομένων, καθώς και στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Το Κέντρο απασχολεί άνω των 110 εργαζομένων και λειτουργεί σε τέσσερις τοποθεσίες στη Λεμεσό.

Παρουσιάστηκαν, επίσης, οι δύο εθνικές στρατηγικές υποδομές που λειτουργούν πλήρως: ο Σταθμός Λήψης Δορυφορικών Δεδομένων sDAS, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το

German Aerospace Center (DLR) και την Cyta, διαθέτοντας κεραία 9,3 μέτρων πολλαπλών συχνοτήτων και ολοκληρωμένη δυνατότητα λήψης, επεξεργασίας και διάχυσης δεδομένων, καθώς και το Κυπριακό Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Τηλεπισκόπησης CARO, που δημιουργήθηκε με τη συμβολή του Leibniz Institute for Tropospheric Research (TROPOS). Οι δύο υποδομές αντιπροσωπεύουν επένδυση ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας ουσιαστικά τις εθνικές και ευρωπαϊκές δυνατότητες σε διαστημικές και περιβαλλοντικές εφαρμογές.

Ο Καθ. Χατζημιτσής αναφέρθηκε και στη στρατηγική συνεργασία με το AZO Space, που διαχειρίζεται το Κέντρο Επιχειρηματικής Θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος της Βαυαρίας – ESA BIC Bavaria, καθώς και στην πολύπλευρη συμβολή της Γερμανικής Πρεσβείας στην Κύπρο μέσω δράσεων σε συνέδρια, ημερίδες, διασύνδεσης με γερμανικές και κυπριακές εταιρείες, καθώς και στην τιμητική συνεισφορά του Δρ. Haupt ως μέντορα στο Space BIC by Eratosthenes CoE.

Στη συνέχεια, ο Καθ. Χατζημιτσής πρότεινε τη διοργάνωση της 1ης ημερίδας Διαστήματος και Άμυνας μεταξύ Γερμανίας και Κύπρου (1st Germany–Cyprus Space & Defence Day) στο πλαίσιο του High Level Forum ‘From Space to Solutions’, το οποίο συνδιοργανώνεται με το ΚΕΒΕ – Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου και θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 8 Ιουνίου, υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, κ. Γιάννης Τσουλόφτας, και ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Γιάννης Αρμεύτης. Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού, κ. Γιάννης Τσουλόφτας, δήλωσε την πρόθεση για ενίσχυση της συνεργασίας με αρμόδιους γερμανικούς φορείς, με έμφαση στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρίας και σύγχρονων πρακτικών που μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, στην ενδυνάμωση του θεσμικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη θετική και ουσιαστική συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, ιδίως στον τομέα της ανάπτυξης ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων και Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών, που υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της διοίκησης. Όπως συμπλήρωσε, η συνεργασία μας με το Κέντρο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου οράματος για τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στενά συνδεδεμένου με την έρευνα, την καινοτομία και τα διεθνή δίκτυα διαστημικής τεχνολογίας.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Γιάννης Αρμεύτης, υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού αποστέλλει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη προχωρά μέσα από τη συνεργασία, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κοινό όραμα για πιο ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μέλλον. Όπως ανέφερε, ως Δήμος Λεμεσού, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με γερμανικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ενώ σημείωσε ότι ο Δήμος επιδιώκει βαθύτερες συνέργειες στους τομείς της καινοτομίας, των εφαρμογών έξυπνων πόλεων, των στρατηγικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της νεανικής επιχειρηματικότητας, υπενθυμίζοντας ότι η Λεμεσός συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, μέχρι το 2030. Παράλληλα, τόνισε ότι το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ

αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχει η ευρωπαϊκή συνεργασία και υπογράμμισε ότι σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την κλιματική αλλαγή, τις περιβαλλοντικές πιέσεις και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η επένδυση σε διαστημικές τεχνολογίες και λύσεις που βασίζονται σε δεδομένα δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά είναι στρατηγική αναγκαιότητα.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Gunther Krichbaum ανέδειξε τη στρατηγική σημασία του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του ΤΕΠΑΚ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητες στην Παρατήρηση Γης, στη γεωχωρική ανάλυση και στην κλιματική παρακολούθηση ενισχύουν την ευρωπαϊκή ετοιμότητα, ανθεκτικότητα και τεχνολογική αυτονομία. Χαιρέτισε επίσης την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Συνδεδεμένου Μέλους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος – ESA, εκφράζοντας τη στήριξη της Γερμανίας στη μελλοντική ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή πορεία του Κέντρου. Επιπλέον, τόνισε το σημαντικό ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και της άμυνας, τομείς που ήδη το Κέντρο καλύπτει και σκοπεύει να ενδυναμώσει με συνεργασίες και έργα με γερμανικούς και άλλους οργανισμούς.

Το 2026 αποτελεί έτος ορόσημο για το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο του ως ευρωπαϊκού κόμβου για την Παρατήρηση Γης και τη διαστημική καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέρα από αυτήν.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον εξοχότατο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Δρ. Hans Peter Jugel, και στον Υπουργικό Σύμβουλο και Αναπληρωτή Επικεφαλή Αποστολή της Γερμανικής Πρεσβείας, Δρ. Dirk Roland Haupt για την έμπρακτη υποστήριξη των Γερμανικών εταίρων – DLR και TROPOS - και της Πρεσβείας στην δημιουργία του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης με κοινό όραμα της διακρατικής συνεργασίας Γερμανίας – Κύπρου στον τομέα της εφαρμοσμένης διαστημικής τεχνολογίας.