Τμημα Ηλεκτρολογων Μηχανικων και Μηχανικων Ηλεκτρονικων Υπολογιστων και Πληροφορικησ
Οι κύριοι ερευνητικοί τομείς με τους οποίους ασχολείται ο Δρ. Ηροδότου είναι:
Ως ένθερμος υποστηρικτής της εφαρμοσμένης έρευνας, ο Δρ. Ηροδότου επικεντρώνεται στην καινοτόμο επίλυση πρακτικών προβλημάτων στους τομείς διαχείρισης των πληροφοριών, υποδομής για τα συστήματα βάσεων δεδομένων μεγάλης κλίμακας, μείωσης του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας των συστημάτων διαχείρισης πληροφοριών, επιτρέποντας ευέλικτους τρόπους για την αναζήτηση, περιήγηση και οργάνωση πλούσιων συνόλων δεδομένων που περιέχουν τόσο δομημένα όσο και αδόμητα δεδομένα, καθώς και της αυτοματοποιημένης διαχείρισης των συστημάτων βάσεων δεδομένων και επεξεργασίας δεδομένων.
Διαχείριση Δεδομένων σε Ετερογενή Συμπλέγματα Υπολογιστών
Κλιμακούμενα Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων
Διαχείριση και Ανάλυση Θαλάσσιων Δεδομένων
Διαχείριση Δεδομένων για IoT και Wearable Συσκευές
Συστήματα και Δίκτυα Υπολογιστικού Νέφους (Cloud Computing)
Αυτόματη Ρύθμιση Συστημάτων Επεξεργασίας Δεδομένων Μεγάλης Κλίμακας
Εφαρμογές με Βάση Ενεργειακών Δεδομένων
Εφαρμογές με Βάση Τουριστικών Δεδομένων
Βελτιστοποίηση και Αυτόματη Ρύθμιση σε Βάσεις Δεδομένων
Πρακτική Εφαρμογή Τεχνικών των Βάσεων Δεδομένων
Google Scholar
US Patent 9,367,601 B2. Cost-Based Optimization of Configuration Parameters and Cluster Sizing for Hadoop. June 2016.
US Provisional Patent DU4146PROV. Systems and Methods for Cost-Based Optimization for MapReduce Workflows. March 2013.
Τρέχον Ερευνητικές Εργασίες
MARI-Sense: Maritime Cognitive Decision Support System
Ο πρωταρχικός στόχος του έργου MARI-Sense είναι η διασύνδεση και προσαρμογή της υπάρχουσας εμπειρογνωμοσύνης καθώς και η ανάπτυξη νέων γνώσεων και δεξιοτήτων για την ανάπτυξη του συστήματος υποστήριξης γνωστικών αποφάσεων του MARI-Sense για τον σχεδιασμό θαλάσσιων δραστηριοτήτων, την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Ο δεύτερος στόχος είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη με ευεργετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, την τεχνολογία και την οικονομία, που τροφοδοτούνται από τις διαφορετικές δυνατότητες των μελών του έργου και του κοινού.
Χρηματοδότηση: Το έργο MARI-Sense (INTEGRATED/0918/0032) συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ)
Ρόλος στο έργο: Συντονιστής Δέσμης Εργασίας
STEAM: Sea Traffic Management in the Eastern Mediterranean
Ο στόχος του εν λόγω ερευνητικού έργου είναι η αποτελεσματική διαχείριση της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η διασφάλιση της ασφάλειας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Πιο συγκεκριμένα, να αναπτυχθεί το Λιμάνι Λεμεσού ώστε να καταστεί (1) κόμβος μεταφόρτωσης και πληροφόρησης υιοθετώντας σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες που προσφέρονται στον ναυτιλιακό τομέα και (2) κινητήρια δύναμη για τις θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω ενισχυμένων υπηρεσιών σχετικών με την τυποποιημένη σύνδεση πλοίων και λιμένων.
Χρηματοδότηση: Το έργο STEAM (INTEGRATED/0916/0063) συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ)
Ρόλος στο έργο: Επιστημονικός Συντονιστής
Distributed Multi-tier Storage for Cluster Computing
Οι βελτιώσεις σε μνήμη, συσκευές αποθήκευσης, και δικτυακές τεχνολογίες εκμεταλλεύονται συνεχώς από κατανεμημένα συστήματα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων μεγάλης κλίμακας. Σας παρουσιάζουμε ένα νέο κατανεμημένο σύστημα αποθήκευσης αρχείων που αναγνωρίζει τα μέσα αποθήκευσης (π.χ., μνήμη, SSDs, HDDs, NAS) που έχουν διαφορετικές ικανότητες και χαρακτηριστικά απόδοσης. Το σύστημα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα από τρόπους χρήσεως, οι οποίοι κυμαίνονται από την πλήρη αυτοματοποίηση της διαχείρισης δεδομένων μέχρι την παροχή πλήρους ελέγχου εκθέτοντας τα μέσα αποθήκευσης στον χρήστη.
Χρηματοδότηση: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Scaling Transactional Databases with Strong Guarantees
Η αναπαραγωγή δεδομένων αποτελεί έναν σύνηθες μηχανισμό για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας και απόδοσης κατανεμημένων βάσεων δεδομένων, αλλά συνήθως οδηγεί σε χαμηλότερους βαθμούς συνέπειας και ελλιπή υποστήριξη κλιμάκωσης. Το νέο μας σύστημα Hihooi χρησιμοποιεί μια νέα αρχιτεκτονική με πλήρη αναπαραγωγή δεδομένων και ένα αλγόριθμο για προγραμματισμό συναλλαγών έτσι ώστε να παρέχει καλή επεκτασιμότητα ενώ ταυτόχρονα να προσφέρει πλήρεις εγγυήσεις ακεραιότητας ACID.
Συνεργάτες: Δρ. Μιχάλης Σιριβιανός, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Towards a Unified Platform for Multi-Wearable Apps
Η φορέσιμη τεχνολογία (wearables) είναι πλέον πανταχού παρούσα στην καθημερινή μας ζωή. Έξυπνα ρολόγια, έξυπνα βραχιόλια και είδη ένδυσης με ενσωματωμένους αισθητήρες χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση δεδομένων φυσικής κατάσταση, ιατρικές συσκευές για την ανίχνευση διαταραχών της υγείας (όπως η άπνοια) και επαγγελματικές συσκευές αθλητισμού για την άμεση παροχή πληροφόρησης σε αθλητές. Ωστόσο, οι σημερινές φορέσιμες συσκευές έχουν δύο βασικά ελαττώματα: (α) κάθε συσκευή παρέχει μόνο ένα μικρό μέρος των συνολικών δυνατοτήτων όλων των έξυπνων συσκευών και (β) οι περισσότερες συσκευές δεν μοιράζονται δεδομένα μεταξύ τους ενώ συνδέονται μόνο με ορισμένα οικοσυστήματα. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια ισχυρή ανάγκη για ένα ενοποιημένο προγραμματιστικό πλαίσιο, το οποίο θα αλλάξει την τρέχουσα συλλογή από απομονωμένες συσκευές σε μία πλήρως δικτυωμένη τεχνολογία συνδεδεμένη όχι μόνο με άλλες συσκευές (όπως τα έξυπνα κινητά), αλλά και στο υπολογιστικό νέφος (cloud).
Συνεργάτες: Δρ. Ανδρέας Παμπόρης, Πανεπιστήμιο Κύπρου / Δρ. Παναγιώτης Ανδρέου, UCLan Cyprus
Προηγούμενες Ερευνητικές Εργασίες
Sea Traffic Management Validation Project
Ο στόχος του εν λόγω ερευνητικού έργου είναι η καινοτόμος βελτιστοποίηση διαδικασιών και υπηρεσιών τόσο εντός όσο και μεταξύ λιμανιών, με βάση τη συνεργασία και την οργανωμένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η έννοια της διαχείρισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας (Sea Traffic Management) είναι μια ολιστική προσέγγιση για κατανεμημένες υπηρεσίες που σχετίζονται με ταξίδια από λιμάνι σε λιμάνι, η οποία επιτρέπει αποτελεσματικές, ασφαλείς, και περιβαλλοντικά βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.
Scalable Near Real-Time Failure Localization of Data Center Networks
Παρόλο που υπάρχει πλεονασμός στα δίκτυα των κέντρων δεδομένων, τυχόν σφάλματα σε δικτυακές συσκευές ή συνδέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε διακοπή των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τον χρήστη. Ως εκ τούτου, ο προσδιορισμός και ο εντοπισμός προβλημάτων διαθεσιμότητας στο δίκτυο που επηρεάζουν το χρήστη σε σχεδόν πραγματικό χρόνο είναι ζωτικής σημασίας. Χρησιμοποιούμε στατιστικές τεχνικές ανάλυσης τεράστιων όγκων δεδομένων παρακολούθησης του δικτύου για να καθορίσουμε μια ταξινομημένη λίστα με ύποπτες αιτίες, τις οποίες φιλτράρουμε και παρουσιάζουμε στους διαχειριστές των δικτύων.
Starfish: A Self-tuning System for Big Data Analytics
Η στοίβα λογισμικού του Hadoop είναι δημοφιλής για την επιχειρηματική ανάλυση δεδομένων. Δυστυχώς, το Hadoop αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα τόσο διαχείρισης όσο και επίδοσης. Είμαι ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του Starfish, ενός νέου αυτορυθμιζόμενου συστήματος ανάλυσης δεδομένων. Το Starfish βασίζεται στο Hadoop και προσαρμόζεται αυτόματα στις ανάγκες του χρήστη και του φόρτου εργασίας, ώστε να παρέχει καλή και γρήγορη απόδοση, χωρίς να χρειάζεται οι χρήστες να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τις πολλές και διάφορες ρυθμίσεις στο Hadoop.
Query Optimization Techniques for Partitioned Tables
Στην παρουσία δεδομένων μεγάλης κλίμακας, ο διαμερισμός πινάκων έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό μηχανισμό για τη βελτίωση της συνολικής διαχείρισης των συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων. Έχω αναπτύξει καινούργιες τεχνικές για τη δημιουργία αποτελεσματικών πλάνων εκτέλεσης για την απάντηση σε ερωτήματα SQL που αφορούν διαμερισμένους πίνακες. Οι τεχνικές μου έχουν σχεδιαστεί για να ενσωματωθούν με εύκολο τρόπο στους βελτιστοποιητές που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως σε Βάσεις Δεδομένων και έχουν ήδη εφαρμοστεί στη Βάση Δεδομένων PostgreSQL.
Automating the Process of SQL Tuning
Το zTuned είναι ένα νέο σύστημα το οποίο αυτοματοποιεί τη ρύθμιση ερωτημάτων SQL μέσω μιας πειραματικής προσέγγισης. Η κύρια πρόκληση είναι να προγραμματιστούν τα κατάλληλα πειράματα, έτσι ώστε να βρεθεί γρήγορα ένα ικανοποιητικό (νέο) πλάνο εκτέλεσης. Το zTuned περιλαμβάνει ένα καινούργιο βελτιστοποιητή που ονομάζεται Xplus, ο οποίος μπορεί να εκτελέσει κάποια επιμέρους πλάνα προληπτικά, να συλλέξει δεδομένα από την εκτέλεση και να επαναλάβει τη διαδικασία αυτή. Το Xplus έχει ενσωματωθεί στη Βάση Δεδομένων PostgreSQL.
MARI-Sense: Maritime Cognitive Decision Support System (INTEGRATED/0918/0032)
STEAM: Sea Traffic Management in the Eastern Mediterranean (INTEGRATED/0916/0063)
ENCASE: EnhaNcing seCurity And privacy in the Social wEb (H2020-MSCA-RISE-2015)
ENGINITE: ENGineering and Industry Innovative Training for Engineers (2017-1-CY01-KA202-026728)
STM: Sea Traffic Management Validation Project (2014-EU-TM-0206-S)
NOTRE: Network for Social Computing Research (H2020-TWINN-2015)
Distributed Multi-tier Storage for Cluster Computing
Συντάκτης (Editor)
Πρόεδρος Οργανωτικών Επιτροπών (PC Chair)
Αντιπρόεδρος Οργανωτικών Επιτροπών (Vice/Track PC Chair)
Μέλος Οργανωτικών Επιτροπών (PC Member)
Κριτής Επιστημονικών Περιοδικών
Μέλος Επιστημονικών Οργανισμών
ΜΗΥΠ 325 - Βάσεις Δεδομένων
Το μάθημα προσφέρει μια εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων και επικεντρώνεται στα συστήματα διαχείρισης σχεσιακών βάσεων δεδομένων. Τα θέματα περιλαμβάνουν μοντελοποίηση δεδομένων, θεωρία και μεθοδολογία σχεδίασης βάσεων δεδομένων, γλώσσες ορισμού και χειρισμού των δεδομένων, τεχνικές αποθήκευσης και δεικτοδότησης, επεξεργασία και βελτιστοποίηση ερωτημάτων, συναλλαγές, έλεγχος συγχρονικότητας και αποκατάσταση συστήματος. Επιπλέον, το μάθημα καλύπτει αρχές αρχιτεκτονικής συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων και τεχνικές για την ανάπτυξη εφαρμογών.
MHYΠ 467/526 - Προχωρημένα Θέματα Συστημάτων Επεξεργασίας Δεδομένων
Η ανάγκη για αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων μεγάλης κλίμακας έχει οδηγήσει σε μία εξέλιξη των υπαρχόντων συστημάτων βάσεων δεδομένων, ενώ μια νέα γενιά συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων έχει αναδυθεί. Αυτό το μάθημα καλύπτει ένα φάσμα θεμάτων από τις βασικές τεχνικές της διαχείρισης σχεσιακών δεδομένων μέχρι την επεκτάσιμη επεξεργασία δεδομένων χρησιμοποιώντας παράλληλα συστήματα βάσεων δεδομένων και συστήματα MapReduce. Κατ 'αρχάς, το μάθημα καλύπτει τις βασικές αρχές της επεξεργασίας και βελτιστοποίησης ερωτημάτων, όπως είναι οι δείκτες, οι τεχνικές διάταξης και συνένωσης, η επανεγγραφή ερωτημάτων και η επιλογή εκτελεστικών πλάνων. Το μάθημα καλύπτει επίσης θέματα από παράλληλες και κατανεμημένες βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου των κατατμήσεων δεδομένων και των κατανεμημένων αλγόριθμων συνένωσης. Τέλος, το μάθημα καλύπτει επεκτάσιμα συστήματα επεξεργασίας δεδομένων, όπως MapReduce και βάσεις δεδομένων NoSQL (αποθήκες στηλών, κειμένων και κλειδιών-τιμών). Το υλικό των μαθημάτων θα αντληθεί από εκπαιδευτικά βιβλία καθώς και πρόσφατη ερευνητική βιβλιογραφία. Προαπαιτούμενο υπόβαθρο: Βασικές γνώσεις βάσεων δεδομένων.
ΜΗΥΠ 226 - Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα
Το μάθημα επικεντρώνεται στο σχεδιασμό και ανάλυση αποδοτικών αλγορίθμων και της πολυπλοκότητάς τους. Συγκεκριμένα, το μάθημα καλύπτει θέματα όπως η ανάλυση αλγορίθμων, ο ασυμπτωτικός συμβολισμός, οι αναδροµικές σχέσεις, οι αλγόριθμοι διαίρει και κυρίευε, ο δυναμικός προγραμματισμός, οι άπληστοι αλγόριθμοι, η αναπαράσταση γραφημάτων, η αναζήτηση σε γραφήματα, τα ελαφρύτατα συνδετικά δένδρα, οι ελαφρύτατες διαδρομές, η μέγιστη ροή δικτύων, η NP-πληρότητα, και οι προσεγγιστικοί αλγόριθμοι. Προαπαιτούμενο υπόβαθρο: Δομές δεδομένων.